Voor de ingreep

Verwittig uw arts indien u:

 • makkelijk neusbloedingen, tandvleesbloedingen of onderhuidse bloeduitstortingen oploopt
 • bloedverdunners neemt
 • een hoge bloeddruk heeft

U mag eten en drinken voor de ingreep indien deze onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. Vermijd wel alcohol. Breng geen bodylotion aan op de zones die zullen behandeld worden.

Na een ingreep onder plaatselijke verdoving

De eerste 24u na de behandeling:

 • Lipopanty
  U zal een strakzittende panty worden aangemeten (lipopanty). Deze zorgt voor het verminderen van de zwelling op de behandelde plaatsen. U dient deze gedurende minimaal 4 weken dag en nacht te dragen. Vooral de eerste 24u mag u deze niet uitdoen, anders bestaat er een kans dat door een verplaatsing van lichaamsvochten duizeligheid optreedt. Onderkledij (onderbroek) wordt gedragen boven de lipopanty.
 • Lekkage van wondvocht
  Tijdens de eerste 24u zal langs de steekgaatjes een grote hoeveelheid wondvocht naar buitenlopen. De steekgaatjes worden bedekt met absorberende kompressen die onder de panty worden gestoken. U mag deze af en toe vervangen indien deze verzadigd zijn. Het nodige materiaal hiervoor krijgt u mee na de behandeling. Ook maandverbanden kunnen dienst doen. Dit vocht heeft een rode tot roze kleur en bestaat grotendeels uit het vocht dat werd geïnjecteerd om de verdoving te bewerkstelligen. Het is ook best om zwarte kledij te dragen onmiddellijk na de behandeling omdat eventuele vochtkringen dan het minste zichtbaar zijn. U krijgt ook een waterdichte onderlegger mee naar huis. Deze kan u gebruiken om het wondvocht op te vangen in de wagen of in bed.
 • Pijnstilling
  De verdoving zal na enkele uren uitgewerkt zijn. Als pijnstiller kan u Paracetamol (Dafalgan®, Perdolan®) innemen. Andere pijnstillers zijn minder aangewezen omdat deze een effect op de bloeddruk of de bloedstolling kunnen hebben. Onmiddellijk na de behandeling is het toegestaan te eten. Alcohol wordt afgeraden. Daarnaast is het belangrijk in beweging te blijven en voldoende vocht in te nemen.

Na 24u:

 • Lipopanty
  Na 24u mag u de panty voor de eerste maal uittrekken. Doe dit best in liggende positie, en kom langzaam recht. Dit om duizeligheid te vermijden. De panty kan u met de hand wassen en drogen met een haardroger.
 • Douche
  U mag nu een douche nemen. Vermijd het overmatig gebruik van shampoo of zeep. Na het douchen trekt u opnieuw de lipopanty aan. Het is toegestaan deze elke dag gedurende 1u uit te laten.
 • Activiteiten
  Daags na de ingreep kunnen in principe alle activiteiten worden hervat en kan men ook terug aan het werk. Zware inspanningen worden best vermeden om overmatige zwelling tegen te gaan. Om deze reden wordt het aangeraden een tweetal weken te wachten met intensief sporten. Ook massage van de behandelde zones wordt best twee weken uitgesteld. Er bevinden zich geen hechtingen die dienen te worden verwijderd. Het is mogelijk dat er zich op de behandelde zones uitgebreide blauwe plekken vormen (ecchymosen). Het is normaal dat deze langzaam geel verkleuren en uiteindelijk verdwijnen. Het is mogelijk dat bepaalde zones doof aanvoelen of een harde schijf vertonen. Ook dit verdwijnt op termijn doch kan meerdere maanden in beslag nemen. Het is normaal dat u na een liposuctie/liposculptuur een stijf gevoel hebt, dat te vergelijken is met dat na overmatig sporten. U dient zich enkel zorgen te maken indien de pijn sterk toeneemt op één plaats, indien u koorts zou hebben, zich onwel zou voelen of indien één been zou opzwellen. In dat geval kan u mij steeds contacteren via de praktijk of het ziekenhuis.

Recent nieuws

 

14 02 2023

Terugkomdag patiënten en geïnteresseerden obesitaskliniek AZ Monica ziekenhuis

Op zaterdag 22 april 2023 organiseert de Obesitaskliniek van AZ Monica een terugkomdag voor patiënten die een vermageringsoperatie lieten uitvoeren, en hun geïnteresseerde vrienden en kennissen.

 

01 06 2021

Informatiefilmpje borstreconstructie

Introductievideo over borstreconstructie naar aanleiding van een webinar georganiseerd door de zelfhulpgroep Naboram.

 

31 03 2021

Al onze medewerkers zijn gevaccineerd tegen Covid-19

Goed nieuws !  Iedereen op de privépraktijk is gevaccineerd. Niet enkel Dr. Colpaert maar ook verpleegkundigen en secretariaatsmedewerksters hebben hun tweede prik gehad.