Littekens: de evolutie

Littekens: de normale evolutie

Na de wondgenezing komt de littekenvorming op gang. Elk litteken doorloopt drie fasen, alvorens zijn definitieve vorm aan te nemen. Dit proces noemt men ook de littekenrijping en neemt minstens één jaar in beslag, en bij kinderen en brandwondenpatiënten soms wel vijf jaar. De normale evolutie is als volgt. In een eerste fase zal het litteken dikker worden, roder worden en harder gaan aanvoelen. Soms zal het tevens breder worden. In een tweede fase lijkt het litteken gedurende meerdere maanden onveranderd te blijven. In een derde fase tenslotte zal het litteken progressief minder rood worden, minder dik worden en zachter aanvoelen.

Een litteken zal de minste hinder geven en het mooiste uitzicht hebben nadat het uitgerijpt is. Daarom is het belangrijk om tijdens de rijping het litteken te verzorgen, zodat deze periode verkort wordt en het eindresultaat optimaal is.

Hoe weet ik of mijn litteken zijn definitieve uitzicht heeft ?

Een litteken dat nog niet uitgerijpt is zal een (donker)rode of paarse kleur vertonen. Dit komt door een verhoogde bloeddoorstroming. Door licht op het litteken te duwen, zal het bloed tijdelijk worden weggedrukt en zal het litteken bleker worden. Bij een rijp litteken dat zijn definitieve uitzicht heeft bekomen, zal er geen verandering zichtbaar zijn bij druk.Littekens voor en na

Littekens voor en na

De foto's voor en na geven je een goed beeld van wat je mag verwachten. Neem een kijkje in het foto album.Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • indien je je zorgen maakt over de wonde
  • indien je je onwel voelt of koorts heeft

Recent nieuws

 

22 01 2024

Dienst Plastische Heelkunde verwelkomt dr. Dries Opsomer.

Op 1 januari 2024 start dr. Dries Opsomer als plastisch chirurg in de AZ Monica Ziekenhuizen. Tevens zal hij ook consultaties en kleine ingrepen uitvoeren op de privépraktijk van dr. Colpaert.

 

24 10 2023

Video over borstreconstructie met weefsel van de dij, de bil of de taille.

Dr Colpaert besprak op de Antwerp Braday de alternatieven voor borstreconstructie via de DIEP-flap procedure met het gebruik van weefsel van dij, bil en taille. 

 

10 10 2023

Breast Reconstruction Awareness day op 18 oktober 2023.

Voor wie extra informatie wenst over alle mogelijkheden van borstreconstructie, raden wij de gratis webinar naar aanleiding van BRA day aan.