Revisie: na een borstreconstructie

  • De borsten zijn asymmetrisch:
    • Bij een revisie kan de chirug zowel de gereconstrueerde als de originele borst aanpassen om het volume en de vorm van beide borsten meer gelijkend te maken. Bij een implantaatreconstructie wordt er meestal gekozen om de borst aan de andere zijde (de originele borst dus) te liften of te vergroten met een borstimplantaat. Bij een eigen weefselreconstructie wordt meestal op de gereconstrueerde borst een borstvergroting, borstverkleining of borstlifting  uitgevoerd. Bij vrouwen met te grote borsten of hangende borsten wordt ook de originele borst behandeld.
  • Problemen met borstimplantaat: een borstreconstructie met borstimplantaat kan ongemak geven doordat zij hard aanvoelen en soms pijn veroorzaken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomende is een kapselvorming rond het implantaat.
    • Bij een revisie verwijderen we bij veel patiënten het implantaat en doen we een conversie naar een eigen weefselreconstructie. Ook tussenoplossingen, zoals een rugspierbedekking, kunnen vaak soelaas bieden.
  • De tepel is te vlak: afhankelijk van de techniek voor een tepelreconstructie, is het mogelijk dat de tepel vlakker wordt over de jaren.
    • Bij een revisie is het meestal mogelijk om een nieuwe tepel onder lokale anesthesie te maken. Indien er onvoldoende weefsel aanwezig is op de borst kan men stevigere weefsels gebruiken zoals huid van de teen of stukjes kraakbeen van achter het oor.
  • Het tepelhof wordt lichter: meestal wordt het tepelhof gereconstrueerd met een tatoeage. Elke tatoeage wordt lichter en grijzer mettertijd.
    • Bij een revisie is bijkleuren met een nieuwe tatoeage  bijna altijd mogelijk. Het vervagen van tatoeages is niet voorspelbaar. Blootstelling aan zonnestralen en chloorwater werkt dit wel in de hand.
  • Littekenproblemen: zoals na elke ingreep is het mogelijk dat de littekens minder gunstig uitvallen dan gepland.


Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • indien je je zorgen maakt over de wonde
  • indien je je onwel voelt of koorts heeft

Recent nieuws

 

01 06 2021

Informatiefilmpje borstreconstructie

Introductievideo over borstreconstructie naar aanleiding van een webinar georganiseerd door de zelfhulpgroep Naboram.

 

27 01 2021

Borstreconstructie op artistieke wijze in beeld gebracht

Een borstreconstructie helpt om het leven na een borstkankerbehandeling terug normaal te laten verlopen. Dit bewijst ook Marijke. Zij is zelf portretfotografe en stuurde ons deze foto’s om te delen.

 

07 10 2020

Breast Reconstruction Awareness day (BRA-day) gaat dit jaar digitaal op 21/10/2020

De BRA-day helpt vrouwen met borstkanker bij hun keuze voor een eventuele borstreconstructie. De plastisch chirurgen van alle Antwerpse borstklinieken doen mee aan dit initiatief.