Revisie: na een borstreconstructie

 • De borsten zijn asymmetrisch:
  • Bij een revisie kan de chirug zowel de gereconstrueerde als de originele borst aanpassen om het volume en de vorm van beide borsten meer gelijkend te maken. Bij een implantaatreconstructie wordt er meestal gekozen om de borst aan de andere zijde (de originele borst dus) te liften of te vergroten met een borstimplantaat. Bij een eigen weefselreconstructie wordt meestal op de gereconstrueerde borst een borstvergroting, borstverkleining of borstlifting  uitgevoerd. Bij vrouwen met te grote borsten of hangende borsten wordt ook de originele borst behandeld.
 • Problemen met borstimplantaat: een borstreconstructie met borstimplantaat kan ongemak geven doordat zij hard aanvoelen en soms pijn veroorzaken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomende is een kapselvorming rond het implantaat.
  • Bij een revisie verwijderen we bij veel patiënten het implantaat en doen we een conversie naar een eigen weefselreconstructie. Ook tussenoplossingen, zoals een rugspierbedekking, kunnen vaak soelaas bieden.
 • De tepel is te vlak: afhankelijk van de techniek voor een tepelreconstructie, is het mogelijk dat de tepel vlakker wordt over de jaren.
  • Bij een revisie is het meestal mogelijk om een nieuwe tepel onder lokale anesthesie te maken. Indien er onvoldoende weefsel aanwezig is op de borst kan men stevigere weefsels gebruiken zoals huid van de teen of stukjes kraakbeen van achter het oor.
 • Het tepelhof wordt lichter: meestal wordt het tepelhof gereconstrueerd met een tatoeage. Elke tatoeage wordt lichter en grijzer mettertijd.
  • Bij een revisie is bijkleuren met een nieuwe tatoeage  bijna altijd mogelijk. Het vervagen van tatoeages is niet voorspelbaar. Blootstelling aan zonnestralen en chloorwater werkt dit wel in de hand.
 • Littekenproblemen: zoals na elke ingreep is het mogelijk dat de littekens minder gunstig uitvallen dan gepland.


Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

 • indien je je zorgen maakt over de wonde
 • indien je je onwel voelt of koorts heeft

Recent nieuws

 

22 01 2024

Dienst Plastische Heelkunde verwelkomt dr. Dries Opsomer.

Op 1 januari 2024 start dr. Dries Opsomer als plastisch chirurg in de AZ Monica Ziekenhuizen. Tevens zal hij ook consultaties en kleine ingrepen uitvoeren op de privépraktijk van dr. Colpaert.

 

24 10 2023

Video over borstreconstructie met weefsel van de dij, de bil of de taille.

Dr Colpaert besprak op de Antwerp Braday de alternatieven voor borstreconstructie via de DIEP-flap procedure met het gebruik van weefsel van dij, bil en taille. 

 

10 10 2023

Breast Reconstruction Awareness day op 18 oktober 2023.

Voor wie extra informatie wenst over alle mogelijkheden van borstreconstructie, raden wij de gratis webinar naar aanleiding van BRA day aan.