Revisie: na een borstreconstructie

 • De borsten zijn asymmetrisch:
  • Bij een revisie kan de chirug zowel de gereconstrueerde als de originele borst aanpassen om het volume en de vorm van beide borsten meer gelijkend te maken. Bij een implantaatreconstructie wordt er meestal gekozen om de borst aan de andere zijde (de originele borst dus) te liften of te vergroten met een borstimplantaat. Bij een eigen weefselreconstructie wordt meestal op de gereconstrueerde borst een borstvergroting, borstverkleining of borstlifting  uitgevoerd. Bij vrouwen met te grote borsten of hangende borsten wordt ook de originele borst behandeld.
 • Problemen met borstimplantaat: een borstreconstructie met borstimplantaat kan ongemak geven doordat zij hard aanvoelen en soms pijn veroorzaken. Dit kan verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomende is een kapselvorming rond het implantaat.
  • Bij een revisie verwijderen we bij veel patiënten het implantaat en doen we een conversie naar een eigen weefselreconstructie. Ook tussenoplossingen, zoals een rugspierbedekking, kunnen vaak soelaas bieden.
 • De tepel is te vlak: afhankelijk van de techniek voor een tepelreconstructie, is het mogelijk dat de tepel vlakker wordt over de jaren.
  • Bij een revisie is het meestal mogelijk om een nieuwe tepel onder lokale anesthesie te maken. Indien er onvoldoende weefsel aanwezig is op de borst kan men stevigere weefsels gebruiken zoals huid van de teen of stukjes kraakbeen van achter het oor.
 • Het tepelhof wordt lichter: meestal wordt het tepelhof gereconstrueerd met een tatoeage. Elke tatoeage wordt lichter en grijzer mettertijd.
  • Bij een revisie is bijkleuren met een nieuwe tatoeage  bijna altijd mogelijk. Het vervagen van tatoeages is niet voorspelbaar. Blootstelling aan zonnestralen en chloorwater werkt dit wel in de hand.
 • Littekenproblemen: zoals na elke ingreep is het mogelijk dat de littekens minder gunstig uitvallen dan gepland.

Recent nieuws

 

07 11 2019

Dr. Colpaert organiseert wetenschappelijk congres over body contouring.

Het Herfstcongres van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie wordt op 16 november 2019 georganiseerd door Dr. Steven Colpaert.  Het onderwerp van de meeting is ‘Body Contouring’.

 

22 08 2019

De Braziliaanse borstkas

Iedereen kent stilaan de Braziliaanse billift (Brazilian Butt lift).  Hierbij wordt vet ingespoten in de billen. Er bestaat ook een gelijkaardige procedure voor mannen, waarbij vet van buik of taille wordt ingespoten achter de borstspieren. 

 

05 06 2017

AZ-Monica behaalt JCI-label

Op 29/04/2017 behaalde de AZ Monica Ziekenhuizen het kwaliteitslabel van de Joint Commission International (JCI). Dit is een organisatie voor kwaliteitscontrole van ziekenhuizen.Gedurende twee jaar heeft het ziekenhuis kwaliteitsverbeterende ...