Oorcorrectie: de ingreep

Bij kinderen gebeurt de ingreep meestal onder algemene anesthesie. Bij volwassenen kan de ingreep onder lokale anesthesie worden uitgevoerd. In de meeste gevallen volstaat een insnede aan de achterzijde van het oor. Het kraakbeen wordt gemodelleerd en hechtingen worden aangebracht om het oor de gewenste vorm te geven. Na de ingreep wordt een verband aangebracht op de oren, welk gedurende een week ter plaatse blijft. Dit zorgt ervoor dat men minder goed hoort. Nadat het verband wordt verwijderd, dient men een tweetal maanden de oren te beschermen. Dit doet men tijdens de nacht door het dragen van een haarband. Overdag is het aangewezen om niet deel te nemen aan contactsporten (voetbal, …). Na een week kan men opnieuw naar school of de beroepsactiviteiten hervatten.

Oorcorrectie: de neveneffecten

Uiteraard bevindt er zich een litteken aan de achterzijde van het oor. Zwelling en roodheid van de oorschelp zijn tijdens meerdere weken aanwezig. Zolang het verband aanwezig is, heeft men gehoorverlies en kan men jeuk ervaren. Voornamelijk bij volwassenen blijven de oren langdurig overgevoelig voor aanraking en koude. Een lichte asymmetrie tussen beide oren is niet ongebruikelijk en zelden storend.

Oorcorrectie: de mogelijke verwikkelingen

Zoals bij elke ingreep kan een bloeding of infectie optreden. Dit manifesteert zich door snel toenemende pijn aan één van beide oren. In dit geval moet u zo snel mogelijk uw arts contacteren. Soms kan er wat bloed langs de wonde lekken, waardoor het verband opnieuw dient gemaakt te worden. In ernstige gevallen kan het kraakbeen geïnfecteerd worden. Het litteken kan ongunstig evolueren. Uitzonderlijk kan een afstaand oor terugkeren. Dit meestal na een kwetsuur of infectie van het oor kort na de ingreep. Onregelmatigheden in het kraakbeen kunnen soms zichtbaar zijn doorheen de huid. Aan de voorzijde van het oor kan soms een stukje van de huid een korst vormen door onvoldoende bloedvoorziening. Dit neemt enkele weken in beslag om te genezen en laat meestal een littekentje achter. In zeldzame gevallen treedt er overdreven littekenvorming op.

Oorcorrectie: terugbetaald door het ziekenfonds (situatie in België)?

Voor kinderen is er tussenkomst voorzien in de kosten van een otoplastie door het ziekenfonds. Bij volwassenen wordt dit aanzien als een esthetische ingreep.



Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • Indien er bloedverlies is langs het verband.
  • Indien een van beide oren meer pijn doet.
  • Indien jij of jouw kind zich ziek voelt.
  • Indien er etter uit de wonde komt.

Recent nieuws

 

07 11 2019

Dr. Colpaert organiseert wetenschappelijk congres over body contouring.

Het Herfstcongres van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie wordt op 16 november 2019 georganiseerd door Dr. Steven Colpaert.  Het onderwerp van de meeting is ‘Body Contouring’.

 

05 11 2019

Drie redenen voor een lipvergroting

Lipvergroting met fillers stijgt elk jaar in populariteit. Dit ondanks het feit dat we dagelijks in het straatbeeld voorbeelden zien van overvulde lippen, waarvan de vorm verdwenen is. Wat zijn dan wel goede redenen om een lipvergroting te overwegen?

 

05 06 2017

AZ-Monica behaalt JCI-label

Op 29/04/2017 behaalde de AZ Monica Ziekenhuizen het kwaliteitslabel van de Joint Commission International (JCI). Dit is een organisatie voor kwaliteitscontrole van ziekenhuizen.Gedurende twee jaar heeft het ziekenhuis kwaliteitsverbeterende ...