Littekenbehandeling

Nadat u een operatie hebt ondergaan en de wonde genezen is, blijft er een litteken over. Op deze pagina vindt u informatie hoe u dit litteken kan verzorgen. Door uw litteken te verzorgen zal u zo min mogelijk last ondervinden en zal het op termijn zo weinig mogelijk zichtbaar zijn. Uw verzorging eindigt dus niet nadat de wonde genezen is. In deze folder vindt u een overzicht van maatregelen om littekenproblemen te voorkomen. Indien u zich evenwel zorgen maakt over de evolutie van uw litteken blijft het steeds raadzaam uw arts opnieuw te contacteren, zodat uw behandeling kan worden bijgestuurd.

 

Littekens: wat zijn het?

Een litteken is het resultaat van de genezing van een wonde. Hierbij wordt door het lichaam nieuw weefsel en huid aangemaakt om de wonde te dichten. Vanaf het ogenblik dat er geen hechtmateriaal meer nodig is om de wonde toe te houden, spreekt men niet langer van een wonde maar van een litteken. Het uitzicht van een litteken zal voor iedereen verschillend zijn. Dit hangt onder andere af van de verschillen in huid tussen individuen en de plaats van het litteken op het lichaam.

Als algemene richtlijn kan men aannemen dat kinderen en jongeren lelijkere littekens vormen dan oudere personen. Personen met een lichtere huidskleur vormen mooiere littekens dan personen met een donkere huidskleur. Daarnaast zullen littekens ter hoogte van de achterzijde van het oor, de kaakhoek, de schouderstreek, de rug en de gewrichten meer neiging hebben tot verdikking en verbreding.



Littekens voor en na

Littekens voor en na

De foto's voor en na geven je een goed beeld van wat je mag verwachten. Neem een kijkje in het foto album.



Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • indien je je zorgen maakt over de wonde
  • indien je je onwel voelt of koorts heeft

Recent nieuws

 

22 01 2024

Dienst Plastische Heelkunde verwelkomt dr. Dries Opsomer.

Op 1 januari 2024 start dr. Dries Opsomer als plastisch chirurg in de AZ Monica Ziekenhuizen. Tevens zal hij ook consultaties en kleine ingrepen uitvoeren op de privépraktijk van dr. Colpaert.

 

24 10 2023

Video over borstreconstructie met weefsel van de dij, de bil of de taille.

Dr Colpaert besprak op de Antwerp Braday de alternatieven voor borstreconstructie via de DIEP-flap procedure met het gebruik van weefsel van dij, bil en taille. 

 

10 10 2023

Breast Reconstruction Awareness day op 18 oktober 2023.

Voor wie extra informatie wenst over alle mogelijkheden van borstreconstructie, raden wij de gratis webinar naar aanleiding van BRA day aan.