Borstreconstructie door weefselexpansie

Deze techniek wordt gebruikt indien er te weinig huid aanwezig is om een borstimplantaat te kunnen plaatsen. In een dergelijk geval kan men de huid langzaam oprekken. Dit is te vergelijken met wat gebeurt met de huid van de buik bij een zwangerschap. Tijdens een eerste ingreep wordt via het litteken van de mastectomie een lege ballon (expander) ingebracht. Deze kan met behulp van een ventieltje week na week worden gevuld met zout water zodat de huid ter hoogte van de borst wordt opgerokken. Dit vullingproces kan week na week op de raadpleging worden uitgevoerd.

Het bijvullen van de ballon gaat gepaard met een beperkt spanninggevoel, doch is niet echt pijnlijk. Afhankelijk van de grootte van de borst zullen hiervoor meerdere weken tot maanden dienen te worden uitgetrokken. Eens er voldoende huid aanwezig is, zal men tijdens een tweede korte operatie de ballon vervangen door een borstimplantaat (zie verder). Soms wordt er ook gewerkt met een ‘definitieve’ expander. Deze ballon dient niet vervangen te worden. Deze techniek is enkel bruikbaar bij huid, die van goede kwaliteit is en in de regel niet bestraald werd. Het voordeel van deze methode is dat men een borst kan reconstrueren met twee korte ingrepen zonder bijkomende littekens te veroorzaken. De nadelen bestaan uit het feit dat er twee operaties noodzakelijk zijn met een lange tijd tussenin. Bovendien vergt het een hele inspanning van de patiënte om de expander wekelijks te laten opblazen. Daarnaast zijn de nadelen en mogelijke verwikkelingen die beschreven werden met een borstimplantaat, ook van toepassing op deze techniekBorstreconstructie voor en na

Borstreconstructie voor en na

Ben je benieuwd naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Bij problemen kan U steeds Dr. Colpaert bereiken via de wachtdienst van de spoedgevallendienst Indien U ongerust bent over de wonde

  • Indien U onwel wordt of koorts heeft
  • Indien de pijn sterk toeneemt
  • Indien de zwelling sterk toeneemt
  • Indien er duidelijke kleur- of temperatuursveranderingen optreden in de borst

Recent nieuws

 

10 02 2020

NABORAM infoavond over borstreconstructie

NABORAM is een zelfhulpgroep voor patiënten met borstkanker. Het is reeds de vierde keer dat dr. Colpaert een voordracht zal geven over alle mogelijkheden van borstreconstructie, de voor- en nadelen, nieuwe technieken, kostprijs, herstel,… Met ruimte om zelf vragen te stellen.

 

07 11 2019

Dr. Colpaert organiseert wetenschappelijk congres over body contouring.

Het Herfstcongres van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie wordt op 16 november 2019 georganiseerd door Dr. Steven Colpaert.  Het onderwerp van de meeting is ‘Body Contouring’.

 

22 08 2019

De Braziliaanse borstkas

Iedereen kent stilaan de Braziliaanse billift (Brazilian Butt lift).  Hierbij wordt vet ingespoten in de billen. Er bestaat ook een gelijkaardige procedure voor mannen, waarbij vet van buik of taille wordt ingespoten achter de borstspieren.