Borstreconstructie door weefselexpansie

Deze techniek wordt gebruikt indien er te weinig huid aanwezig is om een borstimplantaat te kunnen plaatsen. In een dergelijk geval kan men de huid langzaam oprekken. Dit is te vergelijken met wat gebeurt met de huid van de buik bij een zwangerschap. Tijdens een eerste ingreep wordt via het litteken van de mastectomie een lege ballon (expander) ingebracht. Deze kan met behulp van een ventieltje week na week worden gevuld met zout water zodat de huid ter hoogte van de borst wordt opgerokken. Dit vullingproces kan week na week op de raadpleging worden uitgevoerd.

Het bijvullen van de ballon gaat gepaard met een beperkt spanninggevoel, doch is niet echt pijnlijk. Afhankelijk van de grootte van de borst zullen hiervoor meerdere weken tot maanden dienen te worden uitgetrokken. Eens er voldoende huid aanwezig is, zal men tijdens een tweede korte operatie de ballon vervangen door een borstimplantaat (zie verder). Soms wordt er ook gewerkt met een ‘definitieve’ expander. Deze ballon dient niet vervangen te worden. Deze techniek is enkel bruikbaar bij huid, die van goede kwaliteit is en in de regel niet bestraald werd. Het voordeel van deze methode is dat men een borst kan reconstrueren met twee korte ingrepen zonder bijkomende littekens te veroorzaken. De nadelen bestaan uit het feit dat er twee operaties noodzakelijk zijn met een lange tijd tussenin. Bovendien vergt het een hele inspanning van de patiënte om de expander wekelijks te laten opblazen. Daarnaast zijn de nadelen en mogelijke verwikkelingen die beschreven werden met een borstimplantaat, ook van toepassing op deze techniek



Borstreconstructie voor en na

Borstreconstructie voor en na

Ben je benieuwd naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.



Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • Indien je ongerust bent over de wonde
  • Indien je onwel wordt of koorts heeft
  • Indien de pijn sterk toeneemt
  • Indien de zwelling sterk toeneemt
  • Indien er duidelijke kleur- of temperatuursveranderingen optreden in de borst

Recent nieuws

 

01 06 2021

Informatiefilmpje borstreconstructie

Introductievideo over borstreconstructie naar aanleiding van een webinar georganiseerd door de zelfhulpgroep Naboram.

 

27 01 2021

Borstreconstructie op artistieke wijze in beeld gebracht

Een borstreconstructie helpt om het leven na een borstkankerbehandeling terug normaal te laten verlopen. Dit bewijst ook Marijke. Zij is zelf portretfotografe en stuurde ons deze foto’s om te delen.

 

07 10 2020

Breast Reconstruction Awareness day (BRA-day) gaat dit jaar digitaal op 21/10/2020

De BRA-day helpt vrouwen met borstkanker bij hun keuze voor een eventuele borstreconstructie. De plastisch chirurgen van alle Antwerpse borstklinieken doen mee aan dit initiatief.