Ooglidcorrectie

Ooglidcorrectie: wat is het?

Een ooglidcorrectie is een operatie waarbij het te veel aan huid en zwelling van zowel de bovenste als onderste oogleden kan gecorrigeerd worden.

Ooglidcorrectie: voor wie is het?

Indien u te veel huid hebt ter hoogte van de oogleden of indien deze gezwollen voorkomen zonder directe aanleiding, dan geeft dit een vermoeid uitzicht. Een ooglidcorrectie kan ervoor zorgen dat u terug een frissere blik krijgt. In ernstige gevallen kan de huid van het bovenste ooglid zelfs voor de pupil hangen, zodat er gezichtsveldbelemmering is. Ook dan kan een ooglidcorrectie dit probleem verhelpen.

Ooglidcorrectie: wanneer deze niet geschikt is

Op de raadpleging zal ik steeds nakijken of het uitzicht van de oogleden louter een gevolg is van veroudering. Indien de spieren van de oogleden niet goed functioneren geeft dit soms een gelijkaardig beeld, doch is de behandeling verschillend. Soms kan een zwelling van de oogleden een allergische oorzaak hebben. Bij patiënten met eerder kleine jukbeenderen zal men vaak reeds op jonge leeftijd wallen onder de ogen (‘zakjes’) vaststellen. Ook hier zal een klassieke ooglidcorrectie vaak niet het gewenste resultaat hebben, of zelfs de problemen verergeren. Tot slot dient nog opgemerkt te worden dat afhangende wenkbrauwen niet verbeterd worden met een ooglidcorrectie. Dit kan wel verbeterd worden met een voorhoofdslift.

Ooglidcorrectie: de ingreep

Een bovenste ooglidcorrectie wordt meestal uitgevoerd onder lokale anesthesie. Voor een onderste ooglidcorrectie verkiest men vaak een algemene anesthesie, hoewel dit ook onder lokale anesthesie mogelijk is. De insnede gebeurt in het bovenste ooglid in de plooi en in het onderste ooglid net onder de wimpers. Dit om een nagenoeg onzichtbaar litteken na te streven. Tijdens de ingreep wordt overtollige huid verwijderd. Soms wordt ook overtollig spier- en vetweefsel verwijderd. Verslapte structuren worden opgespannen en uitpuilende vetweefsel kan gebruikt worden om de groeve van het onderste ooglid op te vullen.

Ooglidcorrectie - de nazorg

Deze informatie vindt u onder "nazorg" door hier te klikken. Ook informatie over de te verwachten herstelperiode kan u hier terugvinden.

Ooglidcorrectie: mogelijke nadelen

Het is niet ongewoon dat u gedurende een tweetal weken last hebt van zwelling en blauwverkleuring van de huid. Dit verdwijnt vanzelf. Daarnaast is het mogelijk dat de wondjes nabloeden. Een infectie van de wonden is uiterst zeldzaam. Irritatie van de oogbol en wimpers kan zich uiten in een zanderig gevoel, rood doorlopen ogen en wat etterafscheiding. Op het litteken kunnen zich soms kleine witte puntjes vormen. Een lichte asymmetrie is mogelijk. In uitzonderlijke gevallen is het niet mogelijk de ogen volledig te sluiten en kan een bijkomende ingreep noodzakelijk zijn om blijvende schade aan het bindvlies te voorkomen. Het onderste ooglid kan naar beneden getrokken worden en soms van de oogbol afstaan. Blindheid is een uiterst zeldzame verwikkeling.

Ooglidcorrectie: terugbetaald door het ziekenfonds (situatie in België)?

Er is een tussenkomst voorzien van het ziekenfonds indien er gezichtsveldbelemmering is. Dit betekent dat bij vooruitwaartse blik er huid voor een deel van de pupil (het zwarte bolletje in het midden van de iris) hangt. Recent zijn de voorwaarden voor terugbetaling strenger geworden.  Om de gezichtsveldbelemmering te bewijzen, moeten patiënten een gezichtsveldmeting laten uitvoeren.  Daarna moet de patiënt een aanvraagformulier mét foto's binnenbrengen bij het ziekenfonds.  Deze aanvraag maak ik  tijdens de consultatie.  Pas als men een schriftelijke toestemming heeft bekomen, is men zeker van terugbetaling.  

Ook bij een aantal andere aandoeningen zoals onderste oogleden die naar buiten gedraaid zijn of verzwakking van de ooglidspieren is er tussenkomst voorzien van het ziekenfonds.

Ooglidcorrecties om esthetische redenen worden niet terugbetaald door het ziekenfonds.

Wat maakt een bovenste ooglidcorrectie geslaagd ?

Een bovenste ooglidcorrectie is meer dan overtollige huid wegnemen. Als men een frisse, natuurlijke blik nastreeft, is het belangrijk dat de chirurg ook oog heeft voor andere afwijkingen, zoals : 

Ooglidptose

Ooglidptose

Door veroudering kan de aanhechting van de spiertjes in het ooglid verzwakken. Hierdoor krijgt men het oog minder ver open. Een herstel van de spiertjes tijdens de ooglidcorrectie kan dit verhelpen.

Wenkbrauwptose

Wenkbrauwptose

Door het uitvoeren van een bovenste ooglidcorrectie kunnen de wenkbrauwen meer naar beneden getrokken worden. Het is belangrijk dat dit voor de operatie wordt vastgesteld, zodat tijdens de ooglidcorrectie de wenkbrauw kan gestabiliseerd worden. Eventueel kunnen zelfs bijkomende stappen worden ondernomen om ook de wenkbrauwen te liften.

Vetpropje naast de neus

Vetpropje naast de neus

Naast overtollige huid, zien we vaak dat er vet uitpuilt van binnen in de oogkas. Dit veroudert de blik. Dit overtollige vet wordt het best weggenomen tijdens de operatie. 

Holle oogkas

Holle oogkas

Met toenemende leeftijd, verliezen sommige mensen het volume van bovenste en onderste oogleden waardoor hun blik veroudert. Indien dit niet onderkend wordt kan dit erger worden door het wegnemen van huid- en vetweefsel tijdens een klassieke ooglidcorrectie. De oplossing is tijdens de operatie vet toe te voegen om een jeugdige blik te herstellen.Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Bij problemen kan U steeds een arts bereiken via de wachtdienst van de spoedgevallendienst van het St. Erasmus ziekenhuis (tel: 03 270 80 15)

  • Indien U ongerust bent over de wonde
  • Indien de pijn sterk toeneemt
  • Indien een uitgesproken bloeduitstorting optreedt

Recent nieuws

 

07 11 2019

Dr. Colpaert organiseert wetenschappelijk congres over body contouring.

Het Herfstcongres van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie wordt op 16 november 2019 georganiseerd door Dr. Steven Colpaert.  Het onderwerp van de meeting is ‘Body Contouring’.

 

05 11 2019

Drie redenen voor een lipvergroting

Lipvergroting met fillers stijgt elk jaar in populariteit. Dit ondanks het feit dat we dagelijks in het straatbeeld voorbeelden zien van overvulde lippen, waarvan de vorm verdwenen is. Wat zijn dan wel goede redenen om een lipvergroting te overwegen?

 

05 06 2017

AZ-Monica behaalt JCI-label

Op 29/04/2017 behaalde de AZ Monica Ziekenhuizen het kwaliteitslabel van de Joint Commission International (JCI). Dit is een organisatie voor kwaliteitscontrole van ziekenhuizen.Gedurende twee jaar heeft het ziekenhuis kwaliteitsverbeterende ...