Facelift

Facelift: wat is het?

Een facelift is een operatie om verslapping van huid en spieren van het gelaat te corrigeren. 

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Facelift: de voor en nadelen?

Een facelift zal de tekenen van veroudering door uitzakken van de wangen en hals (grotendeels) laten verdwijnen. U zult dus een frisser uiterlijk bekomen, zonder dat uw gelaatstrekken veranderen of dat het zichtbaar is dat u een operatie hebt ondergaan. 

In de eerste weken na de ingreep zal het gelaat gezwollen zijn en bloeduitstortingen (blauwe plekken) vertonen. Deze periode duurt gemiddeld 2 tot 3 weken. Het is dan moeilijk om sociaal actief te zijn. Tevens zijn er hechtingen aanwezig. 

Na de ingreep zal het gevoel in de wangen verminderd zijn. Daarnaast hebt u littekens die zich weliswaar op een nauwelijks zichtbare plaats bevinden doch die in het begin rood en gezwollen zullen zijn. Het verdere verouderingsproces zal ook een invloed hebben op het gelaat na een facelift. Toch zal de operatie ook op lange termijn een gunstig effect blijven hebben op het uitzicht van uw gelaat. 

Verwikkelingen na een facelift zijn zeldzaam en vaak niet ernstig. Zoals bij elke operatie kan een bloeding of infectie optreden. Daarnaast kan er vertraagde wondgenezing optreden doordat een stukje huid langs de wondrand afsterft. Door minstens één maand voor en na de ingreep niet te roken kan men de kans hierop verminderen. Soms wordt de haargrens naar boven toe verplaatst. De ernstigste verwikkeling komt uiterst zelden voor en bestaat uit een uitval van een gelaatszenuw. Dit treedt meestal eenzijdig en gedeeltelijk op. Vaak, maar niet altijd, herstelt dit spontaan. Elke operatie verhoogt de kans op het ontwikkelen van een bloedklonter in de aders van de benen. Hiervoor is het belangrijk dat u na ontslag uit het ziekenhuis voldoende beweegt en vocht inneemt. Indien u een verhoogd risico loopt zullen bijkomende maatregelen worden genomen om dit te vermijden.   


Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • Indien één gelaatshelft meer pijn doet en/of meer zwelt.
  • Indien je je onwel voelt of koorts heeft.
  • Indien je je zorgen maakt over de wonde. 

Recent nieuws

 

22 01 2024

Dienst Plastische Heelkunde verwelkomt dr. Dries Opsomer.

Op 1 januari 2024 start dr. Dries Opsomer als plastisch chirurg in de AZ Monica Ziekenhuizen. Tevens zal hij ook consultaties en kleine ingrepen uitvoeren op de privépraktijk van dr. Colpaert.

 

24 10 2023

Video over borstreconstructie met weefsel van de dij, de bil of de taille.

Dr Colpaert besprak op de Antwerp Braday de alternatieven voor borstreconstructie via de DIEP-flap procedure met het gebruik van weefsel van dij, bil en taille. 

 

10 10 2023

Breast Reconstruction Awareness day op 18 oktober 2023.

Voor wie extra informatie wenst over alle mogelijkheden van borstreconstructie, raden wij de gratis webinar naar aanleiding van BRA day aan.