Lipofilling

Lipofilling: de procedure

Eerst zal ik in overleg met de patiënten de zones aftekenen waar de vetinjecties moeten worden uitgevoerd. In overleg zal ook gekozen worden waar het vet wordt verwijderd. Meestal gebeurt de ingreep onder plaatselijke verdoving. De plaatsen waar het vet wordt verwijderd en wordt geïnjecteerd worden verdoofd. Eerst wordt een klein steekgaatje gemaakt in de huid van de buik of de billen. Hier wordt een kleine hoeveelheid vet opgezogen. Dit vet wordt vervolgens gezuiverd. Op de plaats van injectie wordt eveneens een klein steekgaatje gemaakt. Langs hier wordt het vet geïnjecteerd via fijne canules. Op de steekgaatjes wordt een pleistertje aangebracht. De verdoving werkt nog enkele uren na. Tijdens de uren die volgen op de procedure zal de behandelde regio beginnen opzwellen en soms een beetje blauw verkleuren.

Lipofilling: de nabehandeling

Bij een plaatselijke verdoving mag u onmiddellijk naar huis. Het is mogelijk dat de wondjes wat nabloeden. Dit kan gestopt worden door lichte druk met een kompres. Eventueel kan het bedekkend verband worden vervangen. De plaatselijke verdoving werkt enkele uren.

  • Indien de lip verdoofd is mag u niet eten of drinken om te vermijden dat u ongewild op de lip bijt.
  • Gebruik als pijnstillers bij voorkeur paracetamol (Dafalgan®) maar geen Aspirine of ontstekingsremmers (zoals Brufen®, Voltaren®….) omdat deze het bloed verdunnen.
  • Vermijd stijging van de bloeddruk (lichamelijke inspanning, voorover buigen).
  • Vermijd plat liggen. Gebruik daarom extra kussens in bed zodat u rechtop zit.
  • Na 24 uur mag u uw dagcrème aanbrengen of make-up. Vermijd evenwel wrijvende bewegingen.
  • Cold packs kunnen aangenaam zijn doch mogen niet rechtstreeks op de huid worden aangebracht indien zij bevroren zijn omdat zij vrieswonden kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze als reactie meer zwelling uitlokken. Men dient 1 à 2 weken te wachten alvorens de zwelling verdwenen is en het resultaat zichtbaar is.

Lipofilling: moet de behandeling herhaald worden?

In principe moet de lipofilling niet herhaald worden omdat het resultaat blijvend is. Indien er evenwel te weinig vetcellen ingroeien kan het mogelijk zijn dat een tweede ingreep noodzakelijk is. Deze kan vanaf 3 maanden na de oorspronkelijke ingreep worden uitgevoerd.



Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • indien je je zorgen maakt over de wonde
  • indien je je onwel voelt of koorts heeft

Recent nieuws

 

03 06 2024

13/06 - Informatie-avond Borstreconstructie

NABORAM is reeds lang dé vereniging voor patiënten met borstkanker in Antwerpen. Het is een hele eer dat dr. Colpaert voor de 5e keer de jaarlijkse voordracht over borstreconstructie mag geven.

 

22 01 2024

Dienst Plastische Heelkunde verwelkomt dr. Dries Opsomer.

Op 1 januari 2024 start dr. Dries Opsomer als plastisch chirurg in de AZ Monica Ziekenhuizen. Tevens zal hij ook consultaties en kleine ingrepen uitvoeren op de privépraktijk van dr. Colpaert.

 

24 10 2023

Video over borstreconstructie met weefsel van de dij, de bil of de taille.

Dr Colpaert besprak op de Antwerp Braday de alternatieven voor borstreconstructie via de DIEP-flap procedure met het gebruik van weefsel van dij, bil en taille.