Transpiratieproblemen (hyperhydrosis - overmatig zweten)

Mensen die overmatig zweten ondervinden hiervan vaak sociale hinder. Overmatig zweten wordt immers door de buitenwereld geïnterpreteerd als zenuwachtigheid of sociale fobie. Meestal is dit niet het geval. De regio’s waar overdreven zweten vervelend is, zijn het gelaat, de oksels, de handpalmen en de voetzolen. Indien men last heeft van al deze regio’s samen spreekt men van gegeneraliseerde hyperhydrosis. In dit geval moet nagekeken worden of het overmatig zweten niet veroorzaakt wordt door het gebruik van medicatie of door een aandoening.

De behandelingen :

Deodorant

Als deodorant is aluminiumchloride 20% het meest effectief. Dergelijke deodorants zijn beschikbaar in de apotheek en moeten elke nacht worden aangebracht op droge huid. Zij blokkeren de zweetkliertjes.

Iontoforese

Bij deze techniek wordt een electrische stroom gebruikt om de zweetklieren te beschadigen. Een vochtige spons wordt aangebracht op de te behandelen plaats, samen met electrodes. Deze techniek is enkel efficiënt voor de handpalmen en voetzolen. Daarnaast is de behandeling pijnlijk en dient zij meerdere keren te worden herhaald. Er kunnen huidirritatie en zelfs brandwonden optreden.

Botox injecties

Onder plaatselijke verdoving kan een injectie uitgevoerd worden van zowel handpalm, voetzolen als okselregio. Deze behandeling is zeer effectief. Zij heeft als nadeel dat zij minstens om de 6 maanden dient herhaald te worden en een relatief hoge kostprijs met zich meebrengt. Kijk ook hier.

Chirurgische verwijdering van de zweetklieren

In de oksel kan via een kleine insnede van ongeveer 4 cm een groot deel van de zweetklieren worden verwijderd. Deze operatie kan worden uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Men dient wel rekening te houden met een herstel van een 2-tal weken. De techniek die ik hiervoor gebruik is gebaseerd op de Skoog procedure, waarvan aangetoond is dat hij een zeer hoog blijvend slaagpercentage heeft (tot 95%). Door de techniek aan te passen kan een kleinere insnede gebruikt worden. Toch is wondgenezing in de oksel soms erg traag.

Orthosympathicectomie

Voor overmatig zweten in het gelaat bestaat een techniek waarbij de zenuwbaan die instaat voor het zweten chirurgisch wordt doorgebrand. Hiervoor is een kleine insnede in de borstkas nodig en dient men onder narcose te zijn. Meestal kan deze ingreep ook in daghospitalisatie worden uitgevoerd. Deze ingreep wordt niet door mijzelf uitgevoerd. Hiervoor verwijs is patiënten naar de dienst thoraxchirurgie. Tot slot dient nog te worden opgemerkt dat medicijnen die het zweten verminderen meestal geen goede oplossing zijn omdat ze te veel nevenwerkingen met zich meebrengen.

Microwaves - Miradry

De oksels kunnen behandeld worden met een toestel dat de zweetkliertjes verbrand met microgolven.  Dit toestel is het best bekend onder de naam Miradry. Voor de behandeling zijn injecties met plaatselijke verdoving nodig, maar de resultaten kunnen blijvend zijn.   

 

Uiteraard moet voor elke patiënt gekeken worden welke behandeling het meest geschikt is.   Overmatig zweten voor en na

Overmatig zweten voor en na

Ben je benieuwdt naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.


Recent nieuws

 

22 08 2019

De Braziliaanse borstkas

Iedereen kent stilaan de Braziliaanse billift (Brazilian Butt lift).  Hierbij wordt vet ingespoten in de billen. Er bestaat ook een gelijkaardige procedure voor mannen, waarbij vet van buik of taille wordt ingespoten achter de borstspieren. 

 

11 10 2018

Patiëntendag obesitas kliniek AZ Monica : iedereen welkom

17/11/2018 - Terugkomdag voor patiënten met een vermageringsoperatie en geïnteresseerde vrienden.

 

21 08 2017

Liposuctie om artrose van de knieën te behandelen?

Prof. dr. P. Verdonck, orthopedist in AZ Monica is een pionier in de behandeling van artrose van de knieën. Tot op heden werd artrose vooral behandeld door de symptomen te verlichten. Aan de slijtage van het kraakbeen werd niets ...