Lipofilling na borstsparende heelkunde

Lipofilling: wat is het?

Men kan vet van de billen of de buik gebruiken om in te spuiten in een defect dat ontstaan is na verwijdering van een borstgezwel.  

Lipofilling: hoe werkt het?

Met een liposuctie wordt éérst vet verwijderd van de billen of de buik.   Dit kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder narcose.   Het vet wordt gezuiverd en wordt vervolgens ingespoten in de holte die in de borst is ontstaan.   Inspuiten gebeurt via vele kleine steekgaatjes.  Langs deze steekgaatjes wordt vaak gelijktijdig het littekenweefsel losgemaakt.  

Lipofilling: wie komt in aanmerking?

U komt in aanmerking voor deze ingreep, indien na borstsparende chirurgie uw borst vervormd is, kleiner is of een ingetrokken litteken vertoont.  Er wordt best 1 jaar na beëindigen van de bestraling gewacht, omdat vaak spontane beterschap optreedt.   Het is raadzaam de goedkeuring van uw oncoloog te vragen omdat een lipofilling het interpreteren van een mammografie kan bemoeilijken.  

Lipofilling: de voordelen:

Het grootste voordeel van deze techniek is dat er geen nieuw litteken dient te worden gemaakt. Enkel steekgaatjes volstaan om het vet ter plaatse te brengen.

Een insnede op een bestraalde borst gaat vaak gepaard met een slechte wondgenezing. Bij lipofilling is dit risico minimaal.  

De locatie waar het vet wordt weggenomen zal nauwelijks schade ondervinden. Sommige vrouwen ervaren een liposuctie van de buik of dijen als een pluspunt.  

Lipofililng: de nadelen

Lipofilling is een relatief nieuwe techniek.  Lange termijn resultaten zijn dan ook niet voorhanden. Het is onwaarschijnlijk dat transplantatie van vetcellen naar de borst een invloed zou hebben op tumorontwikkeling. Doch dit is nog niet op lange termijn nagekeken.  

De hoeveelheid getransplanteerd vet die uiteindelijk overblijft, is onvoorspelbaar. Het is mogelijk dat de ingreep dient herhaald te worden.  

Indien er vetcellen afsterven kan dit lijden tot oliecystjes en verkalkingen. Oliecysten kunnen voelbaar zijn en de borst vervormen. Verkalkingen kunnen vervelend zijn bij het interpreteren van een mammografie. Indien men sterk in lichaamsgewicht zou toenemen is het mogelijk dat ook het getransplanteerde vet zal toenemen. Dit kan een verschil in grootte tussen beide borsten veroorzaken. 

Lipofilling: hetzelfde als stamceltherapie?

Neen. Lipofilling wordt soms verward met stamceltherapie omdat niet enkel vetcellen maar ook stamcellen mee getransplanteerd worden. De wisselwerking tussen de vetcellen en de stamcellen is deels verantwoordelijk voor het succes van deze behandeling.  Toch gaat het hier niet over stamcellentherapie, zoals in wetenschappelijke publicaties wordt bedoeld.  

Lipofilling: de nabehandeling

Bij een plaatselijke verdoving mag u onmiddellijk naar huis. Het is mogelijk dat de wondjes ter hoogte van de borst en de liposuctiezone wat wondvocht lekken. De absorberende compressen dienen geregeld te worden vervangen. Een beugeloze sportBH en een lipopanty worden gedurende vier weken gedragen. Na 24 u is het toegestaan een douche te nemen en de drukkleding te wassen.  

Gebruik als pijnstiller bij voorkeur Paracetamol (Dafalgan ®, Perdolan ®) maar geen Aspirine of ontstekingsremmers (zoals Brufen ®, Voltaren ®, …) omdat deze het bloed verdunnen.  

Vermijd stijging van de bloeddruk (lichamelijke inspanning, …).

Moet de lipofilling herhaald worden?

In principe moet de lipofilling niet herhaald worden omdat het resultaat blijvend is.   Indien er evenwel te weinig vetcellen ingroeien, kan het mogelijk zijn dat een tweede ingreep noodzakelijk is.   Dan wordt best gewacht tot de borst opnieuw zacht aanvoelt.   Als de borst voordien bestraald is, kan dit enkele maanden in beslag nemen. Borstreconstructie voor en na

Borstreconstructie voor en na

Ben je benieuwd naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Bij problemen kan U steeds Dr. Colpaert bereiken via de wachtdienst van de spoedgevallendienst Indien U ongerust bent over de wonde

  • Indien U onwel wordt of koorts heeft
  • Indien de pijn sterk toeneemt
  • Indien de zwelling sterk toeneemt
  • Indien er duidelijke kleur- of temperatuursveranderingen optreden in de borst

Recent nieuws

 

22 08 2019

De Braziliaanse borstkas

Iedereen kent stilaan de Braziliaanse billift (Brazilian Butt lift).  Hierbij wordt vet ingespoten in de billen. Er bestaat ook een gelijkaardige procedure voor mannen, waarbij vet van buik of taille wordt ingespoten achter de borstspieren. 

 

05 06 2017

AZ-Monica behaalt JCI-label

Op 29/04/2017 behaalde de AZ Monica Ziekenhuizen het kwaliteitslabel van de Joint Commission International (JCI). Dit is een organisatie voor kwaliteitscontrole van ziekenhuizen.Gedurende twee jaar heeft het ziekenhuis kwaliteitsverbeterende ...

 

09 11 2016

DIEP-flappen beter terugbetaald. AZ Monica neemt deel aan de nieuw conventie.

In juli 2016 was er witte rook dat borstreconstructies met DIEP-flappen beter zouden terugbetaald worden. Er waren evenwel nog veel onduidelijkheden, waardoor geen enkel ziekenhuis de nieuwe werkwijze wou toepassen.