Lipofilling na borstsparende heelkunde

Lipofilling: wat is het?

Men kan vet van de billen of de buik gebruiken om in te spuiten in een defect dat ontstaan is na verwijdering van een borstgezwel.  

Lipofilling: hoe werkt het?

Met een liposuctie wordt éérst vet verwijderd van de billen of de buik.   Dit kan zowel onder plaatselijke verdoving als onder narcose.   Het vet wordt gezuiverd en wordt vervolgens ingespoten in de holte die in de borst is ontstaan.   Inspuiten gebeurt via vele kleine steekgaatjes.  Langs deze steekgaatjes wordt vaak gelijktijdig het littekenweefsel losgemaakt.  

Lipofilling: wie komt in aanmerking?

U komt in aanmerking voor deze ingreep, indien na borstsparende chirurgie uw borst vervormd is, kleiner is of een ingetrokken litteken vertoont.  Er wordt best 1 jaar na beëindigen van de bestraling gewacht, omdat vaak spontane beterschap optreedt.   Het is raadzaam de goedkeuring van uw oncoloog te vragen omdat een lipofilling het interpreteren van een mammografie kan bemoeilijken.  

Lipofilling: de voordelen:

Het grootste voordeel van deze techniek is dat er geen nieuw litteken dient te worden gemaakt. Enkel steekgaatjes volstaan om het vet ter plaatse te brengen.

Een insnede op een bestraalde borst gaat vaak gepaard met een slechte wondgenezing. Bij lipofilling is dit risico minimaal.  

De locatie waar het vet wordt weggenomen zal nauwelijks schade ondervinden. Sommige vrouwen ervaren een liposuctie van de buik of dijen als een pluspunt.  

Lipofililng: de nadelen

Lipofilling is een relatief nieuwe techniek.  Lange termijn resultaten zijn dan ook niet voorhanden. Het is onwaarschijnlijk dat transplantatie van vetcellen naar de borst een invloed zou hebben op tumorontwikkeling. Doch dit is nog niet op lange termijn nagekeken.  

De hoeveelheid getransplanteerd vet die uiteindelijk overblijft, is onvoorspelbaar. Het is mogelijk dat de ingreep dient herhaald te worden.  

Indien er vetcellen afsterven kan dit lijden tot oliecystjes en verkalkingen. Oliecysten kunnen voelbaar zijn en de borst vervormen. Verkalkingen kunnen vervelend zijn bij het interpreteren van een mammografie. Indien men sterk in lichaamsgewicht zou toenemen is het mogelijk dat ook het getransplanteerde vet zal toenemen. Dit kan een verschil in grootte tussen beide borsten veroorzaken. 

Lipofilling: hetzelfde als stamceltherapie?

Neen. Lipofilling wordt soms verward met stamceltherapie omdat niet enkel vetcellen maar ook stamcellen mee getransplanteerd worden. De wisselwerking tussen de vetcellen en de stamcellen is deels verantwoordelijk voor het succes van deze behandeling.  Toch gaat het hier niet over stamcellentherapie, zoals in wetenschappelijke publicaties wordt bedoeld.  

Lipofilling: de nabehandeling

Bij een plaatselijke verdoving mag u onmiddellijk naar huis. Het is mogelijk dat de wondjes ter hoogte van de borst en de liposuctiezone wat wondvocht lekken. De absorberende compressen dienen geregeld te worden vervangen. Een beugeloze sportBH en een lipopanty worden gedurende vier weken gedragen. Na 24 u is het toegestaan een douche te nemen en de drukkleding te wassen.  

Gebruik als pijnstiller bij voorkeur Paracetamol (Dafalgan ®, Perdolan ®) maar geen Aspirine of ontstekingsremmers (zoals Brufen ®, Voltaren ®, …) omdat deze het bloed verdunnen.  

Vermijd stijging van de bloeddruk (lichamelijke inspanning, …).

Moet de lipofilling herhaald worden?

In principe moet de lipofilling niet herhaald worden omdat het resultaat blijvend is.   Indien er evenwel te weinig vetcellen ingroeien, kan het mogelijk zijn dat een tweede ingreep noodzakelijk is.   Dan wordt best gewacht tot de borst opnieuw zacht aanvoelt.   Als de borst voordien bestraald is, kan dit enkele maanden in beslag nemen. 



Borstreconstructie voor en na

Borstreconstructie voor en na

Ben je benieuwd naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.



Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • Indien je ongerust bent over de wonde
  • Indien je onwel wordt of koorts heeft
  • Indien de pijn sterk toeneemt
  • Indien de zwelling sterk toeneemt
  • Indien er duidelijke kleur- of temperatuursveranderingen optreden in de borst

Recent nieuws

 

03 06 2024

13/06 - Informatie-avond Borstreconstructie

NABORAM is reeds lang dé vereniging voor patiënten met borstkanker in Antwerpen. Het is een hele eer dat dr. Colpaert voor de 5e keer de jaarlijkse voordracht over borstreconstructie mag geven.

 

22 01 2024

Dienst Plastische Heelkunde verwelkomt dr. Dries Opsomer.

Op 1 januari 2024 start dr. Dries Opsomer als plastisch chirurg in de AZ Monica Ziekenhuizen. Tevens zal hij ook consultaties en kleine ingrepen uitvoeren op de privépraktijk van dr. Colpaert.

 

24 10 2023

Video over borstreconstructie met weefsel van de dij, de bil of de taille.

Dr Colpaert besprak op de Antwerp Braday de alternatieven voor borstreconstructie via de DIEP-flap procedure met het gebruik van weefsel van dij, bil en taille.