Botox

Botoxinjecties: wat zijn het?

Kleine hoeveelheden van het product ‘botulinumtoxine A’ kunnen worden ingespoten in de gelaatsspiertjes die rimpels veroorzaken. Zo worden deze spiertjes minder actief en verdwijnen rimpels. 

Op deze website wordt naar botulinumtoxine verwezen onder de soortnaam “botox” zonder dat hierbij specifiek gerefereerd wordt naar het bekendste merk van botulinumtoxine, Botox.

Botoxinjecties: voor wie is het?

Botoxinjecties zijn een efficiënte behandeling voor rimpels op de volgende plaatsen:

 1. Kraaienpootjes (rond de ogen).
 2. Horizontale voorhoofdsrimpels.
 3. Fronsrimpels (tussen de wenkbrauwen).

Door de rimpels uit te vlakken, zal men een frisser en minder vermoeid uitzicht hebben. Daarnaast kan men met Botox een lichte lifting van de wenkbrauwen bewerkstelligen.

Botoxinjecties kunnen ook efficiënt zijn om vertikale banden (platysmabanden) in de hals of afhangende mondhoeken te corrigeren.

Botoxinjecties: een geschikte behandeling voor mannen?

Ook mannen komen in aanmerking voor een rimpelbehandeling met Botox. Vaak dienen er hogere dosissen gebruikt te worden. Vooral het feit dat een behandeling met Botox geen onnatuurlijke gelaatsuitdrukking geeft, wordt geappreciëerd.

Botoxinjecties: voor wie is het niet?

Over de veiligheid bij personen met een neurologische aandoening en zwangere vrouwen is er geen informatie voorhanden. Daarom wordt dit niet gedaan.

Botoxinjecties: het resultaat

Het resultaat van Botoxinjecties is niet onmiddellijk zichtbaar. Men dient gemiddeld 10 dagen te wachten. De rimpels zullen uitvlakken of zelfs verdwijnen. Men zal tevens merken dat men op de injectieplaatsen minder zijn gelaatsspieren kan bewegen. Bij een vakkundig uitgevoerde Botoxbehandeling zal deze door de omgeving niet worden opgemerkt en zal men nog ruim genoeg gelaatsexpressie overhouden. Het resultaat van een Botoxbehandeling kan 6 maanden standhouden. Nadien dient de behandeling te worden herhaald.

Botoxinjecties: het verschil met fillers (rimpel vullers) ?

Botox mag niet verward worden met injecties met fillers. Voor rimpels op bepaalde plaatsen zijn deze injecties meer geschikt dan Botox. Voor diepe rimpels van het voorhoofd worden zij vaak gecombineerd met Botox injecties. Meer informatie hierover vindt U hier.

Botoxinjecties: de procedure

Nadat ik eerst een gelaatsanalyse heb uitgevoerd, wordt overlegd welke zones het best behandeld worden. U neemt plaats op een behandeltafel. De te behandelen zones worden eerst gereinigd. Met een ultra fijn naaldje worden een tiental prikjes gegeven om het product aan te brengen. Een Botoxbehandeling wordt doorgaans ervaren als weinig pijnlijk.

Botoxinjecties: de nazorg

Gedurende enkele uren hebt u een strak gevoel op de behandelde zones. Uitzonderlijk kunnen er enkele blauwe puntjes zichtbaar zijn op de plaats van de injecties. Dit is vooral het geval rondom de ogen. Deze verdwijnen meestal spontaan over 1 à 2 dagen. Het is onmiddellijk na de behandeling toegestaan om hier make up aan te brengen. Tijdens de eerste 24 uur na de behandeling wordt het afgeraden om de behandelde zones te masseren om ongewilde verplaatsing van het product te voorkomen. Wel is het aangeraden om zoveel mogelijk mimiekbewegingen te maken om de werking van het product te versnellen. De totale procedure neemt 15 minuten in beslag en werkverzuim is niet nodig.

Botoxinjecties: de voor- en nadelen

Wat zijn de nadelen ?

 • De behandeling dient om de 6 maanden herhaald te worden.
 • Men dient enkele prikjes te kunnen verdragen.
 • In uitzonderlijke gevallen kan een asymmetrie optreden tussen de positie van de wenkbrauwen of de oogleden. Dit kan vaak gecorrigeerd worden door bijkomende injecties of oogdruppels.
 • Bij injecties in de buurt van de hals, kunnen slikproblemen optreden.
 • Zeer uitzonderlijk zijn patiënten niet gevoelig aan de werking van Botox. Dit noemt men resistentie.

Wat zijn de voordelen?

 • Indien u niet van het resultaat houdt, zal het effect uitgewerkt zijn na 6 maanden.
 • Er worden geen littekens veroorzaakt.
 • Een natuurlijk resultaat.  Mensen uit uw omgeving zullen merken dat u er frisser uitziet, doch zullen zelden merken dat er iets veranderd is.
 • Het werkt preventief tegen verergering van rimpels door spieractiviteit.
 • Het is een relatief goedkope behandeling.
 • Botox kan gecombineerd worden met andere esthetische procedures.
 • Er zijn geen schadelijke gevolgen op de gezondheid bekend.  Er zijn wereldwijd reeds miljoenen behandelingen uitgevoerd.

Botoxinjecties: de kosten

Botox is wellicht de meest kosteffectieve esthetische behandeling in het gelaat, ondanks het feit dat de behandeling 6 maandelijks herhaald dient te worden.  (De Orde van Geneesheren staat het artsen niet toe om prijzen mee te delen op het Internet)Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

 • indien je je zorgen maakt over de wonde
 • indien je je onwel voelt of koorts heeft

Recent nieuws

 

22 01 2024

Dienst Plastische Heelkunde verwelkomt dr. Dries Opsomer.

Op 1 januari 2024 start dr. Dries Opsomer als plastisch chirurg in de AZ Monica Ziekenhuizen. Tevens zal hij ook consultaties en kleine ingrepen uitvoeren op de privépraktijk van dr. Colpaert.

 

24 10 2023

Video over borstreconstructie met weefsel van de dij, de bil of de taille.

Dr Colpaert besprak op de Antwerp Braday de alternatieven voor borstreconstructie via de DIEP-flap procedure met het gebruik van weefsel van dij, bil en taille. 

 

10 10 2023

Breast Reconstruction Awareness day op 18 oktober 2023.

Voor wie extra informatie wenst over alle mogelijkheden van borstreconstructie, raden wij de gratis webinar naar aanleiding van BRA day aan.