Borstreconstructie: hoe maakt men de tepel en het tepelhof?

Wanneer er een goede symmetrie is bekomen wat betreft vorm en volume tussen beide borsten , kan men beginnen met de reconstructie van de tepel en de tepelhof. Deze ingrepen kunnen onder lokale anesthesie worden uitgevoerd, waardoor een verblijf in het ziekenhuis niet noodzakelijk is. Voor de reconstructie van de tepel en de tepelhof bestaan er verschillende technieken. Het uitzicht van de tepel van de originele borst bepaalt welke techniek er gebruikt wordt. Voor reconstructie van de tepel kan men een stukje van de andere tepel gebruiken indien deze laatste groot genoeg is. Men kan ook gebruik maken van de huid van de gereconstrueerde borst door deze samen te fronsen tot een knopje.

Soms kan ook met een tatoeage een patroon worden bekomen, dat gezichtsbedrog oplevert zodat het lijkt dat er een tepel aanwezig is. Voor reconstructie van de tepelhof kan men een stukje van de tepelhof van de andere borst gebruiken, indien deze groot genoeg is. De meest gebruikte manier om de tepelhof van kleur te voorzien, is met tatoeage. Ook deze procedure wordt door mijzelf uitgevoerd in het ziekenhuis. Een andere mogelijkheid is een huidtransplantatie van huid van de dij of de schaamstreek. Deze techniek wordt zelden gebruikt doordat men hiermee moeilijk een goede overeenkomst in kleur met de originele tepelhof kan bekomen. Elk van deze technieken van tepel- en tepelhofreconstructie is weinig pijnlijk. Hiervoor is doorgaans geen werkverlet of ziekenhuisopname noodzakelijk.

Voor beide behandelingen is er tussenkomst in de kosten door het ziekenfonds (voor tatoeage slechts sedert  1/8/2011). Let wel dat dit enkel geldt  indien de tatoeage door een arts wordt uitgevoerd. Dr. Colpaert is één van de weinige plastische chirurgen in België die zelf alle tepelhof tatoeages uitvoert en hierin een ruime ervaring heeft.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Borstreconstructie voor en na

Borstreconstructie voor en na

Ben je benieuwd naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Bij problemen kan U steeds Dr. Colpaert bereiken via de wachtdienst van de spoedgevallendienst Indien U ongerust bent over de wonde

  • Indien U onwel wordt of koorts heeft
  • Indien de pijn sterk toeneemt
  • Indien de zwelling sterk toeneemt
  • Indien er duidelijke kleur- of temperatuursveranderingen optreden in de borst

Recent nieuws

 

22 08 2019

De Braziliaanse borstkas

Iedereen kent stilaan de Braziliaanse billift (Brazilian Butt lift).  Hierbij wordt vet ingespoten in de billen. Er bestaat ook een gelijkaardige procedure voor mannen, waarbij vet van buik of taille wordt ingespoten achter de borstspieren. 

 

05 06 2017

AZ-Monica behaalt JCI-label

Op 29/04/2017 behaalde de AZ Monica Ziekenhuizen het kwaliteitslabel van de Joint Commission International (JCI). Dit is een organisatie voor kwaliteitscontrole van ziekenhuizen.Gedurende twee jaar heeft het ziekenhuis kwaliteitsverbeterende ...

 

09 11 2016

DIEP-flappen beter terugbetaald. AZ Monica neemt deel aan de nieuw conventie.

In juli 2016 was er witte rook dat borstreconstructies met DIEP-flappen beter zouden terugbetaald worden. Er waren evenwel nog veel onduidelijkheden, waardoor geen enkel ziekenhuis de nieuwe werkwijze wou toepassen.