Wanneer er een goede symmetrie is bekomen wat betreft vorm en volume tussen beide borsten , kan men beginnen met de reconstructie van de tepel en de tepelhof. Deze ingrepen kunnen onder lokale anesthesie worden uitgevoerd, waardoor een verblijf in het ziekenhuis niet noodzakelijk is. Voor de reconstructie van de tepel en de tepelhof bestaan er verschillende technieken. Het uitzicht van de tepel van de originele borst bepaalt welke techniek er gebruikt wordt. Voor reconstructie van de tepel kan men een stukje van de andere tepel gebruiken indien deze laatste groot genoeg is. Men kan ook gebruik maken van de huid van de gereconstrueerde borst door deze samen te fronsen tot een knopje.
Soms kan ook met een tatoeage een patroon worden bekomen, dat gezichtsbedrog oplevert zodat het lijkt dat er een tepel aanwezig is. Voor reconstructie van de tepelhof kan men een stukje van de tepelhof van de andere borst gebruiken, indien deze groot genoeg is. De meest gebruikte manier om de tepelhof van kleur te voorzien, is met tatoeage. Ook deze procedure wordt door mijzelf uitgevoerd in het ziekenhuis. Een andere mogelijkheid is een huidtransplantatie van huid van de dij of de schaamstreek. Deze techniek wordt zelden gebruikt doordat men hiermee moeilijk een goede overeenkomst in kleur met de originele tepelhof kan bekomen. Elk van deze technieken van tepel- en tepelhofreconstructie is weinig pijnlijk. Hiervoor is doorgaans geen werkverlet of ziekenhuisopname noodzakelijk.
Voor beide behandelingen is er tussenkomst in de kosten door het ziekenfonds (voor tatoeage slechts sedert 1/8/2011). Let wel dat dit enkel geldt indien de tatoeage door een arts wordt uitgevoerd. Dr. Colpaert is één van de weinige plastische chirurgen in België die zelf alle tepelhof tatoeages uitvoert en hierin een ruime ervaring heeft.