Borstreconstructie: hoe maakt men de tepel en het tepelhof?

Wanneer er een goede symmetrie is bekomen wat betreft vorm en volume tussen beide borsten , kan men beginnen met de reconstructie van de tepel en de tepelhof. Deze ingrepen kunnen onder lokale anesthesie worden uitgevoerd, waardoor een verblijf in het ziekenhuis niet noodzakelijk is. Voor de reconstructie van de tepel en de tepelhof bestaan er verschillende technieken. Het uitzicht van de tepel van de originele borst bepaalt welke techniek er gebruikt wordt. Voor reconstructie van de tepel kan men een stukje van de andere tepel gebruiken indien deze laatste groot genoeg is. Men kan ook gebruik maken van de huid van de gereconstrueerde borst door deze samen te fronsen tot een knopje.

Soms kan ook met een tatoeage een patroon worden bekomen, dat gezichtsbedrog oplevert zodat het lijkt dat er een tepel aanwezig is. Voor reconstructie van de tepelhof kan men een stukje van de tepelhof van de andere borst gebruiken, indien deze groot genoeg is. De meest gebruikte manier om de tepelhof van kleur te voorzien, is met tatoeage. Ook deze procedure wordt door mijzelf uitgevoerd in het ziekenhuis. Een andere mogelijkheid is een huidtransplantatie van huid van de dij of de schaamstreek. Deze techniek wordt zelden gebruikt doordat men hiermee moeilijk een goede overeenkomst in kleur met de originele tepelhof kan bekomen. Elk van deze technieken van tepel- en tepelhofreconstructie is weinig pijnlijk. Hiervoor is doorgaans geen werkverlet of ziekenhuisopname noodzakelijk.

Voor beide behandelingen is er tussenkomst in de kosten door het ziekenfonds (voor tatoeage slechts sedert  1/8/2011). Let wel dat dit enkel geldt  indien de tatoeage door een arts wordt uitgevoerd. Dr. Colpaert is één van de weinige plastische chirurgen in België die zelf alle tepelhof tatoeages uitvoert en hierin een ruime ervaring heeft.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Borstreconstructie voor en na

Borstreconstructie voor en na

Ben je benieuwd naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • Indien je ongerust bent over de wonde
  • Indien je onwel wordt of koorts heeft
  • Indien de pijn sterk toeneemt
  • Indien de zwelling sterk toeneemt
  • Indien er duidelijke kleur- of temperatuursveranderingen optreden in de borst

Recent nieuws

 

07 10 2020

Breast Reconstruction Awareness day (BRA-day) gaat dit jaar digitaal op 21/10/2020

De BRA-day helpt vrouwen met borstkanker bij hun keuze voor een eventuele borstreconstructie. De plastisch chirurgen van alle Antwerpse borstklinieken doen mee aan dit initiatief.
 

 

10 02 2020

NABORAM infoavond over borstreconstructie

NABORAM is een zelfhulpgroep voor patiënten met borstkanker. Het is reeds de vierde keer dat dr. Colpaert een voordracht zal geven over alle mogelijkheden van borstreconstructie, de voor- en nadelen, nieuwe technieken, kostprijs, herstel,… Met ruimte om zelf vragen te stellen.

 

07 11 2019

Dr. Colpaert organiseert wetenschappelijk congres over body contouring.

Het Herfstcongres van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie wordt op 16 november 2019 georganiseerd door Dr. Steven Colpaert.  Het onderwerp van de meeting is ‘Body Contouring’.