Lipofilling

Lipofilling: wat is het?

Men kan vet van de billen of de buik gebruiken om in te spuiten in het gelaat op plaatsen waar men meer volume wenst. Zo kunnen bijvoorbeeld de lippen worden vergroot of de jukbeenderen meer geaccentueerd worden.

Lipofilling: hoe werkt het?

Er wordt vet afgezogen van bijvoorbeeld de billen of de buik zoals bij een liposuctie/liposculptuur. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Door dat er slechts een kleine hoeveelheid vet wordt verwijderd zal dit nauwelijks zichtbaar zijn. Vervolgens wordt het vet gezuiverd (Coleman techniek) en wordt het ingespoten onder de huid. Dit vet zal voor een groot deel opnieuw vastgroeien en zo op een natuurlijke wijze volume aanbrengen.

Lipofilling: voor wie is het?

Aangezien er meestal geen anesthesie noodzakelijk is, kom voor deze behandeling in principe iedereen in aanmerking. U moet wel uw arts waarschuwen indien u bloedverdunnende medicatie neemt of snel bloeduitstortingen hebt. Verwittig ook de arts indien u een hoge bloeddruk heeft. Enkel indien er te veel verslapping is opgetreden in het gelaat zal ik eerder een meer uitgebreide chirurgische ingreep aanraden zoals een facelift, ooglidcorrectie…. Lipofilling wordt vaak gekozen door personen die een zeer goed resultaat bekomen met rimpelvullers en een blijvend resultaat verkiezen. Lipofilling kan gecombineerd worden met andere procedures zoals een facelift of botox injecties.

Lipofilling: de voordelen

Veroudering in het gelaat gaat gepaard met verlies aan volume van bijvoorbeeld de wangen of de lippen. Indien men dit volume herstelt, geeft dit een jonger en frisser voorkomen. Het vet kan geïnjecteerd worden via zeer kleine gaatjes die nagenoeg onzichtbare littekens achterlaten. Doordat eigen vet wordt gebruikt zijn afstotingsreactie niet mogelijk. Het resultaat is in principe blijvend. De groeifactoren in het vet hebben ook een gunstige invloed op de huidkwaliteit.

Lipofilling: de nadelen

Het verschil met de injectie van een filler bestaat in het feit dat het een meer ingrijpende procedure is. Eerst moet immers vet worden opgezogen. Daarnaast gebeurt de injectie met een grotere naald of canule zodat plaatselijke verdoving in het gezicht altijd noodzakelijk is. De zwelling die optreedt na de ingreep is ook meer uitgesproken. Daarnaast kunnen er soms blauwe plekken optreden. Het is onvoorspelbaar hoeveel het geïnjecteerde vet zal vastgroeien en dus zal resultaat geven. Hierdoor moet soms de procedure herhaald worden. Indien men sterk in lichaamsgewicht zou toenemen, is het mogelijk dat ook het vet in het gelaat verder zal opzwellen. Hoewel het om een beperkte operatie gaat zijn ook verwikkelingen zoals bloeding, infectie en littekenproblemen niet uit te sluiten. Toch is dit zeer uitzonderlijk.

Lipofilling: voor welke regio's?

 1. Onderste ooglid zakjes: de groeven onder de ogen kunnen worden opgevuld met een kleine hoeveelheid vet.
 2. Ingevallen wangen: indien men onvoldoende volume heeft in de wangen geeft dit een vermoeid en verouderd uitzicht. Dit kan worden gecorrigeerd met lipofilling. Ook de rimpels tussen de neus en de wangen kunnen hiermee worden uitgevlakt. Ook de jukbeenderen kunnen meer geaccentueerd worden door vetinjecties.
 3. Dunne lippen: lipofilling is zeer geschikt om op een definitieve wijze de lippen te vergroten, zonder risico op afstotingsverschijnselen.
 4. Borst vergroting : Indien slechts een lichte borst vergroting gewenst is kan dit ook worden uitgevoerd met vetinjecties. Het vet wordt dan bij voorkeur in of nabij de grote borstspier geplaatst. Zo is er slecht minimale verandering op een mammografie. Lipofilling is ook zeer geschikt om een verschil in volume tussen 2 borsten weg te werken door slechts één borst te injecteren met vet.
 5. Verjonging van de handrug

Lipofilling: de procedure

Eerst zal ik in overleg met de patiënten de zones aftekenen waar de vetinjecties moeten worden uitgevoerd. In overleg zal ook gekozen worden waar het vet wordt verwijderd. Meestal gebeurt de ingreep onder plaatselijke verdoving. De plaatsen waar het vet wordt verwijderd en wordt geïnjecteerd worden verdoofd. Eerst wordt een klein steekgaatje gemaakt in de huid van de buik of de billen. Hier wordt een kleine hoeveelheid vet opgezogen. Dit vet wordt vervolgens gezuiverd. Op de plaats van injectie wordt eveneens een klein steekgaatje gemaakt. Langs hier wordt het vet geïnjecteerd via fijne canules. Op de steekgaatjes wordt een pleistertje aangebracht. De verdoving werkt nog enkele uren na. Tijdens de uren die volgen op de procedure zal de behandelde regio beginnen opzwellen en soms een beetje blauw verkleuren.

Lipofilling: Wat is stamceltherapie van de huid?

Het is mogelijk om uit het afgezogen vet enkel de stamcellen te zuiveren.  Deze stamcellen kunnen worden opgelost in een vloeistof en zijn zo dun genoeg zodat ze met een dun naaldje in de lederhuid kunnen worden geïnjecteerd.   Deze techniek is relatief eenvoudig uit te voeren.   Hoewel er reeds zeer gunstige effecten op huidverjonging zijn beschreven, zijn de resultaten minder te garanderen dan bij Hyaluronzuur vullers.   Indien u echter op zoek bent naar een behandeling van huidverjonging van grotere oppervlakten zoals de decolletéregio, de armen maar ook het gelaat, kan deze mogelijkheid op de raadpleging worden besproken.

Lipofilling: de nabehandeling

Bij een plaatselijke verdoving mag u onmiddellijk naar huis. Het is mogelijk dat de wondjes wat nabloeden. Dit kan gestopt worden door lichte druk met een kompres. Eventueel kan het bedekkend verband worden vervangen. De plaatselijke verdoving werkt enkele uren.

 • Indien de lip verdoofd is mag u niet eten of drinken om te vermijden dat u ongewild op de lip bijt.
 • Gebruik als pijnstillers bij voorkeur paracetamol (Dafalgan®) maar geen Aspirine of ontstekingsremmers (zoals Brufen®, Voltaren®….) omdat deze het bloed verdunnen.
 • Vermijd stijging van de bloeddruk (lichamelijke inspanning, voorover buigen).
 • Vermijd plat liggen. Gebruik daarom extra kussens in bed zodat u rechtop zit.
 • Na 24 uur mag u uw dagcrème aanbrengen of make-up. Vermijd evenwel wrijvende bewegingen.
 • Cold packs kunnen aangenaam zijn doch mogen niet rechtstreeks op de huid worden aangebracht indien zij bevroren zijn omdat zij vrieswonden kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen ze als reactie meer zwelling uitlokken. Men dient 1 à 2 weken te wachten alvorens de zwelling verdwenen is en het resultaat zichtbaar is.

Lipofilling: moet de behandeling herhaald worden?

In principe moet de lipofilling niet herhaald worden omdat het resultaat blijvend is. Indien er evenwel te weinig vetcellen ingroeien kan het mogelijk zijn dat een tweede ingreep noodzakelijk is. Deze kan vanaf 3 maanden na de oorspronkelijke ingreep worden uitgevoerd.


Recent nieuws

 

07 11 2019

Dr. Colpaert organiseert wetenschappelijk congres over body contouring.

Het Herfstcongres van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie wordt op 16 november 2019 georganiseerd door Dr. Steven Colpaert.  Het onderwerp van de meeting is ‘Body Contouring’.

 

05 11 2019

Drie redenen voor een lipvergroting

Lipvergroting met fillers stijgt elk jaar in populariteit. Dit ondanks het feit dat we dagelijks in het straatbeeld voorbeelden zien van overvulde lippen, waarvan de vorm verdwenen is. Wat zijn dan wel goede redenen om een lipvergroting te overwegen?

 

05 06 2017

AZ-Monica behaalt JCI-label

Op 29/04/2017 behaalde de AZ Monica Ziekenhuizen het kwaliteitslabel van de Joint Commission International (JCI). Dit is een organisatie voor kwaliteitscontrole van ziekenhuizen.Gedurende twee jaar heeft het ziekenhuis kwaliteitsverbeterende ...