Borstvergroting: implantaten

Borstvergroting: het vervangen van implantaten

Enkel indien er een probleem optreedt met de implantaten zoals lekkage of kapselvorming, moeten deze worden verwijderd. De levensduur van implantaten is de laatste jaren sterk verbeterd, onder meer door het gebruik van cohesieve (niet vloeibare) siliconen gel. Door deze verbetering treedt er minder plooivorming op in de implantaten. Dit verkleint de kans op lekkage. Het is dus niet zo dat implantaten steeds na 10 tot 15 jaar worden vervangen.

Borstvergroting: wanneer lekken implantaten?

De belangrijkste reden dat een implantaat lekt is slijtage. Indien er zich plooien in het implantaat bevinden, kan op den duur een barst ontstaan. Daarom is het belangrijk dat de operatie zorgvuldig wordt uitgevoerd. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van vaste (cohesieve) siliconengel om implantaten op te vullen. Hierdoor vermindert de kans op plooivorming, en dus ook op lekkage. Vele fabrikanten van siliconenimplantaten zullen dan ook een levenslange garantie op lekkage geven. Dit betekent niet dat lekkage niet meer voorkomt, doch veel minder vaak dan vroeger.

Het is uiterst zeldzaam dat een implantaat barst bij een mammografie of ongeval. Een andere oorzaak van lekkage kan beschadiging van het implantaat zijn tijdens de operatie. Ook dit is uiterst zeldzaam indien de operatie wordt uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg.

Diepzeeduiken of vliegtuigreizen hebben geen invloed op lekkage van borstimplantaten. 

Borstvergroting: implantaat voor of achter de grote borstspier?

Bij vrouwen die weinig borstklierweefsel hebben, wordt het implantaat best onder de spier geplaatst om te vermijden dat het implantaat zichtbaar is doorheen de huid ter hoogte van de decolleté. Een bijkomende reden om een implantaat onder de borstspier te plaatsen is de verminderde kans op kapselvorming.

Bij vrouwen die intensief sport beoefenen, wordt best gekozen om het implantaat voor de borstspier te plaatsen, zodat er geen krachtsvermindering optreedt.

Er kan ook gekozen worden voor de dual plane-techniek.  Hierbij wordt het implantaat  enkel bovenaan bedekt door de borstspier.  Deze techniek wordt tegenwoordig het vaakst gebruikt, omdat deze de voordelen van beide technieken combineert.  

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Borstvergroting: zonder implantaten

Er dient steeds iets te worden toegevoegd aan de borsten, om deze groter te maken. Indien men slechts een lichte vergroting wenst, kan gebruik gemaakt worden van hyaluronzuurgel (HYAcorp ®) of van een eigen vet transplantatie.  Deze technieken kunnen onder plaatselijke verdoving gebeuren en laten geen littekens achter.  De resultaten van gel injecties zijn niet blijvend zodat er na enkele jaren eventueel een nieuwe injectie nodig zal zijn.  De resultaten van vetinjecties zijn wel blijvend. 

Borstvergroting: merken van implantaten en kwaliteitsverschillen

Er bestaan tientallen verschillende fabrikanten van implantaten. Belangrijk is dat implantaten voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen van de FDA (Food and Drug Administration). Daarom werk ik exclusief met implantaten van Mentor®. De producten van deze Amerikaanse firma werden onderworpen aan grootschalige onderzoeken over meerdere jaren alvorens zij deze goedkeuring bekwamen. In tegenstelling tot vele andere merken, geeft Mentor een levenslange garantie op barsten. Deze firma zal dan ook tussenkomen in het bekostigen van een nieuw implantaat mocht hiermee ooit een probleem optreden. 

 

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Borstvergroting: types van implantaten

De buitenkant van het implantaat bestaat steeds uit silicone.
De binnenzijde kan gevuld worden met siliconengel of met zout water. 

  • implantaten gevuld met zout water
  • implantaten gevuld met siliconengel

Het is wetenschappellijk meermaals aangetoond dat siliconengel niet schadelijker is voor de gezondheid dan zout water. Een borstvergroting zal uw risisco op borstkanker of systeemziekten niet verhogen. (klik hier voor meer informatie) 

Siliconengevulde implantaten voelen doorgaans zachter aan dan zout watergevulde, en worden daarom het vaakst gebruikt. 

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Borstvergroting voor en na

Borstvergroting voor en na

Van esthetische operaties zoals borstvergroting mogen geen voor-en nafoto's worden getoond op de website.  U kan deze wel bekijken op de raadpleging.Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • indien je je zorgen maakt over de wonde
  • indien je je onwel voelt of koorts hebt
  • indien één borst meer pijn doet en/of meer zwelt

Recent nieuws

 

03 06 2024

13/06 - Informatie-avond Borstreconstructie

NABORAM is reeds lang dé vereniging voor patiënten met borstkanker in Antwerpen. Het is een hele eer dat dr. Colpaert voor de 5e keer de jaarlijkse voordracht over borstreconstructie mag geven.

 

22 01 2024

Dienst Plastische Heelkunde verwelkomt dr. Dries Opsomer.

Op 1 januari 2024 start dr. Dries Opsomer als plastisch chirurg in de AZ Monica Ziekenhuizen. Tevens zal hij ook consultaties en kleine ingrepen uitvoeren op de privépraktijk van dr. Colpaert.

 

24 10 2023

Video over borstreconstructie met weefsel van de dij, de bil of de taille.

Dr Colpaert besprak op de Antwerp Braday de alternatieven voor borstreconstructie via de DIEP-flap procedure met het gebruik van weefsel van dij, bil en taille.