Borstvergroting: implantaten

Borstvergroting: het vervangen van implantaten

Enkel indien er een probleem optreedt met de implantaten zoals lekkage of kapselvorming, moeten deze worden verwijderd. De levensduur van implantaten is de laatste jaren sterk verbeterd, onder meer door het gebruik van cohesieve (niet vloeibare) siliconen gel. Door deze verbetering treedt er minder plooivorming op in de implantaten. Dit verkleint de kans op lekkage. Het is dus niet zo dat implantaten steeds na 10 tot 15 jaar worden vervangen.

Borstvergroting: wanneer lekken implantaten?

De belangrijkste reden dat een implantaat lekt is slijtage. Indien er zich plooien in het implantaat bevinden, kan op den duur een barst ontstaan. Daarom is het belangrijk dat de operatie zorgvuldig wordt uitgevoerd. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van vaste (cohesieve) siliconengel om implantaten op te vullen. Hierdoor verminderd de kans op plooivorming, en dus ook op lekkage. Vele fabrikanten van siliconenimplantaten zullen dan ook een levenslange garantie op lekkage geven. Dit betekent niet dat lekkage niet meer voorkomt, doch veel minder vaak dan vroeger.

Het is uiterst zeldzaam dat een implantaat barst bij een mammografie of ongeval. Een andere oorzaak van lekkage kan beschadiging van het implantaat zijn tijdens de operatie. Ook dit is uiterst zeldzaam indien de operatie wordt uitgevoerd door een ervaren plastisch chirurg.

Diepzeeduiken of vliegtuigreizen hebben geen invloed op lekkage van borstimplantaten. 

Borstvergroting: implantaat voor of achter de grote borstspier?

Bij vrouwen die weinig borstklierweefsel hebben, wordt het implantaat best onder de spier geplaatst om te vermijden dat het implantaat zichtbaar is doorheen de huid ter hoogte van de decolleté. Een bijkomende reden om een implantaat onder de borstspier te plaatsen is de verminderde kans op kapselvorming.

Bij vrouwen die intensief sport beoefenen, wordt best gekozen om het implantaat voor de borstspier te plaatsen, zodat er geen krachtsvermindering optreedt.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Borstvergroting: zonder implantaten

Er dient steeds iets te worden toegevoegd aan de borsten, om deze groter te maken. Indien men slechts een lichte vergroting wenst, kan gebruik gemaakt worden van een eigen vet transplantatie of hyaluronzuur. Hiermee zal de beha cup maat meestal dezelfde blijven. 

Borstvergroting: merken van implantaten en kwaliteitsverschillen

Er bestaan tientallen verschillende fabrikanten van implantaten. Er zijn echter slechts 2 merken die voldoen aan de strenge kwaliteitsnormen van de FDA (Food and Drug Administration). Het gaat om Natrelle® (het vroegere McGhan®) en Mentor®. De producten van deze beide fabrikanten werden onderworpen aan grootschalige onderzoeken over meerdere jaren alvorens zij deze goedkeuring bekwamen. In tegenstelling tot vele andere merken, die vaak slechts een garantie voor 10 of 15 jaar leveren wordt bij Mentor en Natrelle® een levenslange garantie gegeven. Deze firma's zullen dan ook tussenkomen in het bekostigen van een nieuw implantaat mocht hiermee ooit een probleem optreden. Bovendien doen zij ook een tegemoetkoming in de kosten van de nieuwe chirurgie. Uiteraard geldt dit enkel indien de problemen te maken hebben met het implantaat zelf.

Ik zelf werk exclusief met Natrelle® of Mentor® implantaten omwille van de hogere veiligheidsnormen en kwaliteitsnormen. Bovendien hebben zij veruit het breedste gamma en de langste ervaring met anatomische implantaten.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Borstvergroting: types van implantaten

De buitenkant van het implantaat bestaat steeds uit silicone.
De binnenzijde kan gevuld worden met siliconengel of met zout water. 

  • implantaten gevuld met zout water
  • implantaten gevuld met siliconengel

Het is wetenschappellijk meermaals aangetoond dat siliconengel niet schadelijker is voor de gezondheid dan zout water. Een borst vergroting zal uw risisco op borstkanker of systeemziekten niet verhogen. (klik hier voor meer informatie) 

Siliconengevulde implantaten voelen doorgaans zachter aan dan zout water gevulde, en worden hierdoor het meest gebruikt. Vaak zullen implantaten met een druppelvorm (anatomische vorm) worden voorgesteld, om een natuurlijker resultaat te bekomen.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Borstvergroting voor en na

Borstvergroting voor en na

Van esthetische operaties zoals borstvergroting mogen geen voor-en nafoto's worden getoond op de website.  U kan deze wel bekijken op de raadpleging.Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • indien je je zorgen maakt over de wonde
  • indien je je onwel voelt of koorts heeft
  • indien één borst meer pijn doet en/of meer zwelt

Recent nieuws

 

07 10 2020

Breast Reconstruction Awareness day (BRA-day) gaat dit jaar digitaal op 21/10/2020

De BRA-day helpt vrouwen met borstkanker bij hun keuze voor een eventuele borstreconstructie. De plastisch chirurgen van alle Antwerpse borstklinieken doen mee aan dit initiatief.
 

 

10 02 2020

NABORAM infoavond over borstreconstructie

NABORAM is een zelfhulpgroep voor patiënten met borstkanker. Het is reeds de vierde keer dat dr. Colpaert een voordracht zal geven over alle mogelijkheden van borstreconstructie, de voor- en nadelen, nieuwe technieken, kostprijs, herstel,… Met ruimte om zelf vragen te stellen.

 

07 11 2019

Dr. Colpaert organiseert wetenschappelijk congres over body contouring.

Het Herfstcongres van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie wordt op 16 november 2019 georganiseerd door Dr. Steven Colpaert.  Het onderwerp van de meeting is ‘Body Contouring’.