Borstvergroting: voor en nadelen

Borstvergroting: na de ingreep

Na de ingreep zal u littekens hebben. Daarnaast kan de gevoeligheid van de tepel verminderd zijn. Na een borstoperatie kan u nog gewoon een mammografie laten uitvoeren, mits U de radioloog op de hoogte brengt. Een borst vergroting heeft geen invloed op het geven van borstvoeding.

Verwikkelingen na een borst vergroting zijn eerder zeldzaam en vaak niet ernstig. Zoals bij elke operatie kan een bloeding, vochtcollectie of infectie optreden. Soms kan een bloedklonter in de aders van de benen optreden, vooral bij vrouwen met een verhoogd risico hiervoor. Plooien in het implantaat kunnen zichtbaar zijn. Het is niet zeker dat een implantaat levenslang meegaat. Indien het implantaat lekt, moet het vervangen worden. Kapselvorming betekent dat er zich rond het implantaat een schil van hard littekenweefsel vormt, waardoor de borst hard aanvoelt, pijn doet of misvormd wordt. Eventueel moet het implantaat verwijderd worden.

Borstvergroting: borstkankerrisico

Borstimplantaten zijn gemaakt van siliconen. Dit is het meest onderzochte implantaatmateriaal ter wereld.  Men weet zeker dat het geen verhoogde kans geeft op borstkanker of systeemziekte. Meerdere studies tonen zelfs een licht verlaagd risico op borstkanker vast bij vrouwen met borstimplantaten. 

Vrouwen met borstimplantaten kunnen even goed een mammografie of echografie laten uitvoeren als andere vrouwen. Het is wel aangewezen vooraf te melden aan de radioloog dat men borstimplantaten heeft, zodat hiermee rekening kan worden gehouden om al het borstklierweefsel in beeld te brengen. Er bestaan ook borstimplantaten waarvan de schil bedekt is met een laagje polyurethaan (mousse). Hiermee bestaat niet dezelfde grote ervaring als met siliconen zodat het gebruik hiervan best nog gereserveerd wordt voor specifieke indicaties zoals ernstige kapselvorming.

In het kapsel rond een borstimplantaat kan zich in zeer zeldzame gevallen een gezwel ontwikkelen. Bij implantaten met een ruwe wand komt het anaplastisch grootcellig lymfoom (BIA-ALCL) voor. Nog zeldzamer is een spinocelluclair carcinoom (BIA-SCC).  Beide geven als symptoom meestal een plotse vochtophoping rond een borstimplantaat respectievelijk meer dan tien en twintig jaar na de operatie. Doorgaans zijn de gezwellen goed behandelbaar. Daarom is het belangrijk dat elke vochtcollectie rond een borstprothese wordt onderzocht, zodat deze zeldzame ziekten kunnen worden uitgesloten.Borstvergroting voor en na

Borstvergroting voor en na

Van esthetische operaties zoals borstvergroting mogen geen voor-en nafoto's worden getoond op de website.  U kan deze wel bekijken op de raadpleging.Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • indien je je zorgen maakt over de wonde
  • indien je je onwel voelt of koorts hebt
  • indien één borst meer pijn doet en/of meer zwelt

Recent nieuws

 

14 02 2023

Terugkomdag patiënten en geïnteresseerden obesitaskliniek AZ Monica ziekenhuis

Op zaterdag 22 april 2023 organiseert de Obesitaskliniek van AZ Monica een terugkomdag voor patiënten die een vermageringsoperatie lieten uitvoeren, en hun geïnteresseerde vrienden en kennissen.

 

01 06 2021

Informatiefilmpje borstreconstructie

Introductievideo over borstreconstructie naar aanleiding van een webinar georganiseerd door de zelfhulpgroep Naboram.

 

31 03 2021

Al onze medewerkers zijn gevaccineerd tegen Covid-19

Goed nieuws !  Iedereen op de privépraktijk is gevaccineerd. Niet enkel Dr. Colpaert maar ook verpleegkundigen en secretariaatsmedewerksters hebben hun tweede prik gehad.