Borstreconstructie en lymfoedeem

Wat is lymfoedeem?

Na een okselklieruitruiming is het mogelijk dat de arm opzwelt doordat het lymfevocht niet meer goed weg kan stromen.   Men krijgt dan een ‘dikke arm’. 

Wat zijn de oorzaken bij borstkankerpatiënten?

De voornaamste oorzaak van lymfoedeem na borstkanker behandeling is een okselklieruitruiming.   Ook bestraling van de oksel op zich kan een oorzaak zijn.   Lymfoedeem na borstkanker komt voor bij 5 % tot 35 % van de patiënten.

Wanneer lymfoedeem optreedt, moet eerst nagekeken worden of er geen blokkage van de lymfe-afvoer is door uitzaaiïngen.  

Welke behandelingen zijn er?

De meeste patiënten met lymfoedeem kunnen dit onder controle houden mits het vermijden van uitlokkende factoren.   Vaak wordt dit nog aangevuld met lymfedrainage, kinesitherapie en een drukmouw. 

Bestaan er operaties om lymfoedeem te verbeteren?

Er bestaan operaties die patiënten met lymfoedeem kunnen helpen:

  1. Lymfosuctie
    bij patiënten met een lymfoedeem dat reeds vele jaren bestaat en onomkeerbaar is, kan het volume van de arm worden verkleind met een techniek gelijkend op liposuctie.   Deze techniek is weinig belastend en kan het comfort sterk verbeteren.
     
  2. Lymfeknoop transplantatie
    het is mogelijk om een transplantatie uit te voeren van oppervlakkige lymfeknopen uit de lies naar de oksel.   Deze techniek kan gecombineerd worden met een DIEP flap borstreconstructie, maar kan ook afzonderlijk worden uitgevoerd.   Het is belangrijk enkel een beperkt aantal lymfeklieren te transplanteren om het risico op lymfoedeem van het been te vermijden.   Deze techniek lijkt vooral gunstige resultaten op te leveren bij patiënten met een oksel die sterk verlittekend is.   Zelfs dan is de slaagkans minder dan 50%.  Indien u hiervoor in aanmerking komt, zal dr. Colpaert dit op de raadpleging met u bespreken. 
     
  3. Lymfoveneuze shunt - lymfatische anastomose
    bij een patiënte waarbij het lymfesysteem in de arm nog goed functioneert, kunnen verschillende lymfevaten verbonden worden met bloedvaatjes, zodat deze de functie overnemen.   Voor deze ingreep is het nodig om enkele kleine sneetjes te maken in de onder- en bovenarm waar de lymfevaten kunnen worden opgezocht.   De verbindingen met de bloedvaatjes worden onder de microscoop gemaakt.  Alvorens deze ingreep wordt uitgevoerd, wordt een lymfoscintigrafie of lymfoMRI verricht, ten einde de doorgankelijkheid van het lymfesysteem te beoordelen.  

Heeft een borstreconstructie invloed op lymfoedeem van de arm?

Bij een DIEP-flap borstreconstructie wordt de oksel niet gekwetst.  Men hoeft dus geen angst te hebben dat men na deze ingreep een dikke arm zou krijgen.  Bij vrouwen die wel last hebben van lymfoedeem, zullen de symptomen niet verslechteren.  Soms is er zelfs verbetering van het lymfoedeem.



Borstreconstructie voor en na

Borstreconstructie voor en na

Ben je benieuwd naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.



Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • Indien je ongerust bent over de wonde
  • Indien je onwel wordt of koorts heeft
  • Indien de pijn sterk toeneemt
  • Indien de zwelling sterk toeneemt
  • Indien er duidelijke kleur- of temperatuursveranderingen optreden in de borst

Recent nieuws

 

03 06 2024

13/06 - Informatie-avond Borstreconstructie

NABORAM is reeds lang dé vereniging voor patiënten met borstkanker in Antwerpen. Het is een hele eer dat dr. Colpaert voor de 5e keer de jaarlijkse voordracht over borstreconstructie mag geven.

 

22 01 2024

Dienst Plastische Heelkunde verwelkomt dr. Dries Opsomer.

Op 1 januari 2024 start dr. Dries Opsomer als plastisch chirurg in de AZ Monica Ziekenhuizen. Tevens zal hij ook consultaties en kleine ingrepen uitvoeren op de privépraktijk van dr. Colpaert.

 

24 10 2023

Video over borstreconstructie met weefsel van de dij, de bil of de taille.

Dr Colpaert besprak op de Antwerp Braday de alternatieven voor borstreconstructie via de DIEP-flap procedure met het gebruik van weefsel van dij, bil en taille.