Borstreconstructie en lymfoedeem

Wat is lymfoedeem?

Na een okselklieruitruiming is het mogelijk dat de arm opzwelt doordat het lymfevocht niet meer goed weg kan stromen.   Men krijgt dan een ‘dikke arm’. 

Wat zijn de oorzaken bij borstkankerpatiënten?

De voornaamste oorzaak van lymfoedeem na borstkanker behandeling is een okselklieruitruiming.   Ook bestraling van de oksel op zich kan een oorzaak zijn.   Lymfoedeem na borstkanker komt voor bij 5 % tot 35 % van de patiënten.

Wanneer lymfoedeem optreedt, moet eerst nagekeken worden of er geen blokkage van de lymfe-afvoer is door uitzaaiïngen.  

Welke behandelingen zijn er?

De meeste patiënten met lymfoedeem kunnen dit onder controle houden mits het vermijden van uitlokkende factoren.   Vaak wordt dit nog aangevuld met lymfedrainage, kinesitherapie en een drukmouw. 

Bestaan er operaties om lymfoedeem te verbeteren?

Er bestaan operaties die patiënten met lymfoedeem kunnen helpen:

 1. Lymfosuctie
  bij patiënten met een lymfoedeem dat reeds vele jaren bestaat en onomkeerbaar is, kan het volume van de arm worden verkleind met een techniek gelijkend op liposuctie.   Deze techniek is weinig belastend en kan het comfort sterk verbeteren.
   
 2. Lymfeknoop transplantatie
  het is mogelijk om een transplantatie uit te voeren van oppervlakkige lymfeknopen uit de lies naar de oksel.   Deze techniek kan gecombineerd worden met een DIEP flap borstreconstructie, maar kan ook afzonderlijk worden uitgevoerd.   Het is belangrijk enkel een beperkt aantal lymfeklieren te transplanteren om het risico op lymfoedeem van het been te vermijden.   Deze techniek lijkt vooral gunstige resultaten op te leveren bij patiënten met een oksel die sterk verlittekend is.   Zelfs dan is de slaagkans minder dan 50%.  Indien u hiervoor in aanmerking komt, zal dr. Colpaert dit op de raadpleging met u bespreken. 
   
 3. Lymfoveneuze shunt - lymfatische anastomose
  bij een patiënte waarbij het lymfesysteem in de arm nog goed functioneert, kunnen verschillende lymfevaten verbonden worden met bloedvaatjes, zodat deze de functie overnemen.   Voor deze ingreep is het nodig om enkele kleine sneetjes te maken in de onder- en bovenarm waar de lymfevaten kunnen worden opgezocht.   De verbindingen met de bloedvaatjes worden onder de microscoop gemaakt.  Alvorens deze ingreep wordt uitgevoerd, wordt een lymfoscintigrafie of lymfoMRI verricht, ten einde de doorgankelijkheid van het lymfesysteem te beoordelen.  

Heeft een borstreconstructie invloed op lymfoedeem van de arm?

Bij een DIEP-flap borstreconstructie wordt de oksel niet gekwetst.  Men hoeft dus geen angst te hebben dat men na deze ingreep een dikke arm zou krijgen.  Bij vrouwen die wel last hebben van lymfoedeem, zullen de symptomen niet verslechteren.  Soms is er zelfs verbetering van het lymfoedeem.Borstreconstructie voor en na

Borstreconstructie voor en na

Ben je benieuwd naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

 • Indien je ongerust bent over de wonde
 • Indien je onwel wordt of koorts heeft
 • Indien de pijn sterk toeneemt
 • Indien de zwelling sterk toeneemt
 • Indien er duidelijke kleur- of temperatuursveranderingen optreden in de borst

Recent nieuws

 

01 06 2021

Informatiefilmpje borstreconstructie

Introductievideo over borstreconstructie naar aanleiding van een webinar georganiseerd door de zelfhulpgroep Naboram.

 

27 01 2021

Borstreconstructie op artistieke wijze in beeld gebracht

Een borstreconstructie helpt om het leven na een borstkankerbehandeling terug normaal te laten verlopen. Dit bewijst ook Marijke. Zij is zelf portretfotografe en stuurde ons deze foto’s om te delen.

 

07 10 2020

Breast Reconstruction Awareness day (BRA-day) gaat dit jaar digitaal op 21/10/2020

De BRA-day helpt vrouwen met borstkanker bij hun keuze voor een eventuele borstreconstructie. De plastisch chirurgen van alle Antwerpse borstklinieken doen mee aan dit initiatief.