Borstreconstructie en lymfoedeem

Wat is lymfoedeem?

Na een okselklieruitruiming is het mogelijk dat de arm opzwelt doordat het lymfevocht niet meer goed weg kan stromen.   Men krijgt dan een ‘dikke arm’. 

Wat zijn de oorzaken bij borstkankerpatiënten?

De voornaamste oorzaak van lymfoedeem na borstkanker behandeling is een okselklieruitruiming.   Ook bestraling van de oksel op zich kan een oorzaak zijn.   Lymfoedeem na borstkanker komt voor bij 5 % tot 35 % van de patiënten.

Wanneer lymfoedeem optreedt, moet eerst nagekeken worden of er geen blokkage van de lymfe-afvoer is door uitzaaiïngen.  

Welke behandelingen zijn er?

De meeste patiënten met lymfoedeem kunnen dit onder controle houden mits het vermijden van uitlokkende factoren.   Vaak wordt dit nog aangevuld met lymfedrainage, kinesitherapie en een drukmouw. 

Bestaan er operaties om lymfoedeem te verbeteren?

Er bestaan operaties die patiënten met lymfoedeem kunnen helpen:

 1. Lymfosuctie
  bij patiënten met een lymfoedeem dat reeds vele jaren bestaat en onomkeerbaar is, kan het volume van de arm worden verkleind met een techniek gelijkend op liposuctie.   Deze techniek is weinig belastend en kan het comfort sterk verbeteren.
   
 2. Lymfeknoop transplantatie
  het is mogelijk om een transplantatie uit te voeren van oppervlakkige lymfeknopen uit de lies naar de oksel.   Deze techniek kan gecombineerd worden met een DIEP flap borstreconstructie, maar kan ook afzonderlijk worden uitgevoerd.   Het is belangrijk enkel een beperkt aantal lymfeklieren te transplanteren om het risico op lymfoedeem van het been te vermijden.   Deze techniek lijkt vooral gunstige resultaten op te leveren bij patiënten met een oksel die sterk verlittekend is.   Zelfs dan is de slaagkans minder dan 50%.  Indien u hiervoor in aanmerking komt, zal dr. Colpaert dit op de raadpleging met u bespreken. 
   
 3. Lymfoveneuze shunt - lymfatische anastomose
  bij een patiënte waarbij het lymfesysteem in de arm nog goed functioneert, kunnen verschillende lymfevaten verbonden worden met bloedvaatjes, zodat deze de functie overnemen.   Voor deze ingreep is het nodig om enkele kleine sneetjes te maken in de onder- en bovenarm waar de lymfevaten kunnen worden opgezocht.   De verbindingen met de bloedvaatjes worden onder de microscoop gemaakt.  Alvorens deze ingreep wordt uitgevoerd, wordt een lymfoscintigrafie of lymfoMRI verricht, ten einde de doorgankelijkheid van het lymfesysteem te beoordelen.  

Heeft een borstreconstructie invloed op lymfoedeem van de arm?

Bij een DIEP-flap borstreconstructie wordt de oksel niet gekwetst.  Men hoeft dus geen angst te hebben dat men na deze ingreep een dikke arm zou krijgen.  Bij vrouwen die wel last hebben van lymfoedeem, zullen de symptomen niet verslechteren.Borstreconstructie voor en na

Borstreconstructie voor en na

Ben je benieuwd naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Bij problemen kan U steeds Dr. Colpaert bereiken via de wachtdienst van de spoedgevallendienst Indien U ongerust bent over de wonde

 • Indien U onwel wordt of koorts heeft
 • Indien de pijn sterk toeneemt
 • Indien de zwelling sterk toeneemt
 • Indien er duidelijke kleur- of temperatuursveranderingen optreden in de borst

Recent nieuws

 

22 08 2019

De Braziliaanse borstkas

Iedereen kent stilaan de Braziliaanse billift (Brazilian Butt lift).  Hierbij wordt vet ingespoten in de billen. Er bestaat ook een gelijkaardige procedure voor mannen, waarbij vet van buik of taille wordt ingespoten achter de borstspieren. 

 

05 06 2017

AZ-Monica behaalt JCI-label

Op 29/04/2017 behaalde de AZ Monica Ziekenhuizen het kwaliteitslabel van de Joint Commission International (JCI). Dit is een organisatie voor kwaliteitscontrole van ziekenhuizen.Gedurende twee jaar heeft het ziekenhuis kwaliteitsverbeterende ...

 

09 11 2016

DIEP-flappen beter terugbetaald. AZ Monica neemt deel aan de nieuw conventie.

In juli 2016 was er witte rook dat borstreconstructies met DIEP-flappen beter zouden terugbetaald worden. Er waren evenwel nog veel onduidelijkheden, waardoor geen enkel ziekenhuis de nieuwe werkwijze wou toepassen.