Tepelcorrectie: ingetrokken tepels

Bij sommige vrouwen worden de tepels van de borsten naar binnen betrokken, zodat er een vlakke tepel ontstaat, of zelfs een gleufje. Vaak gaat dit ook gepaard met een tepelhof dat niet mooi rond is. In de meeste gevallen is het uitzicht hiervan storend. Soms kan er ook irritatie optreden door verweking van de ingetrokken tepel en opstapeling van dode huid schilfers. Slechts in zeldzame gevallen is de ingetrokken tepel het gevolg van een onderliggende aandoening of een vroegere infectie. Indien de tepel slechts een lichte graad van intrekking vertoont, kan soms met langdurige massage (stretching) of het aanbrengen van tepelzuignapjes (nipplets) een oplossing van het probleem worden bekomen.

In de meeste gevallen is een kleine operatie noodzakelijk om het probleem te verhelpen. Hierbij wordt een littekentje gemaakt binnen het tepelhof, langs waar de tepel naar buiten wordt gebracht. Het gevolg van een ingreep aan de tepel is dat meestal borstvoeding niet meer mogelijk is (wat soms ook niet mogelijk is met ingetrokken tepels overigens) en dat het gevoel in de tepel sterk verminderd is. In een beperkt aantal gevallen zal een recidief optreden, wat betekent dat de tepel ook na de operatie opnieuw naar binnen trekt. Deze ingreep wordt meestal onder lokale anesthesie uitgevoerd.

Nadat de verdoving is uitgewerkt, voelen de tepels gedurende een tweetal weken pijnlijk aan, waarvoor pijnstillers kunnen ingenomen worden. Hoewel het om een lichte operatie gaat, zijn verwikkelingen toch mogelijk, zoals bloeding, wondinfectie en vertraagde wondgenezing. Het is aangeraden een maand voor en na de operatie te stoppen met roken. Deze ingreep wordt vergoed door het ziekenfonds indien hij in een erkend ziekenhuis wordt uitgevoerd.

Tepelreconstructie

Informatie over tepelreconstructie vind u onder borstreconstructie.



Tepelcorrectie voor en na

Tepelcorrectie voor en na

Ben je benieuwd naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.



Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • indien je je zorgen maakt over de wonde
  • indien je je onwel voelt of koorts heeft

Recent nieuws

 

03 06 2024

13/06 - Informatie-avond Borstreconstructie

NABORAM is reeds lang dé vereniging voor patiënten met borstkanker in Antwerpen. Het is een hele eer dat dr. Colpaert voor de 5e keer de jaarlijkse voordracht over borstreconstructie mag geven.

 

22 01 2024

Dienst Plastische Heelkunde verwelkomt dr. Dries Opsomer.

Op 1 januari 2024 start dr. Dries Opsomer als plastisch chirurg in de AZ Monica Ziekenhuizen. Tevens zal hij ook consultaties en kleine ingrepen uitvoeren op de privépraktijk van dr. Colpaert.

 

24 10 2023

Video over borstreconstructie met weefsel van de dij, de bil of de taille.

Dr Colpaert besprak op de Antwerp Braday de alternatieven voor borstreconstructie via de DIEP-flap procedure met het gebruik van weefsel van dij, bil en taille.