Borstreconstructie: wanneer kan dat plaatsvinden?

Onmiddellijke of primaire borstreconstructie

De borstreconstructie kan vaak al tijdens dezelfde operatie als de borstamputatie uitgevoerd worden. Men spreekt dan van een 'onmiddellijke' of ‘primaire’ borstreconstructie. Voordeel van een onmiddellijke borstreconstructie is dat u niet geconfronteerd wordt met een platte borstkas. Bij de borstamputatie kunnen we meer huid sparen, zodat een mooiere borstreconstructie mogelijk is. Of u voor een primaire borstreconstructie in aanmerking komt, hangt voornamelijk af van de grootte, locatie en stadium van de borstkanker. Indien u als nabehandeling bestraling krijgt, wordt meestal de voorkeur gegeven aan een eigenweefsel borstreconstructie. Nadeel van een primaire borstreconstructie is dat de patiënte de ongemakken van de borstreconstructie moet dragen op een moment dat de schok van de diagnose van borstkanker nog niet helemaal verwerkt is. De behandeling van de borstkanker heeft natuurlijk altijd voorrang op een borstreconstructie.

Laattijdige of secundaire borstreconstructie

Borstreconstructie is ook mogelijk als u reeds vroeger een borstamputatie onderging. Men spreekt dan van een ‘laattijdige’ of ‘secundaire’ borstreconstructie. U moet minimum 6 maanden na de borstamputatie of bestraling wachten en overleggen met uw oncoloog. Voor vrouwen met een borstamputatie zonder borstreconstructie, biedt een externe prothese een goed alternatief. Een externe prothese is een zakje in siliconen dat op de borstkas wordt gekleefd of in de bh wordt geschoven om het verschil tussen beide zijden van de borstkas te camoufleren.

Wie komt er in aanmerking voor een borstreconstructie en wat is de juiste moment om dat te doen? 

Opname naar aanleiding van Breast Reconstruction Awareness-Day op 21 oktober 2020.Borstreconstructie voor en na

Borstreconstructie voor en na

Ben je benieuwd naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • Indien je ongerust bent over de wonde
  • Indien je onwel wordt of koorts heeft
  • Indien de pijn sterk toeneemt
  • Indien de zwelling sterk toeneemt
  • Indien er duidelijke kleur- of temperatuursveranderingen optreden in de borst

Recent nieuws

 

01 06 2021

Informatiefilmpje borstreconstructie

Introductievideo over borstreconstructie naar aanleiding van een webinar georganiseerd door de zelfhulpgroep Naboram.

 

27 01 2021

Borstreconstructie op artistieke wijze in beeld gebracht

Een borstreconstructie helpt om het leven na een borstkankerbehandeling terug normaal te laten verlopen. Dit bewijst ook Marijke. Zij is zelf portretfotografe en stuurde ons deze foto’s om te delen.

 

07 10 2020

Breast Reconstruction Awareness day (BRA-day) gaat dit jaar digitaal op 21/10/2020

De BRA-day helpt vrouwen met borstkanker bij hun keuze voor een eventuele borstreconstructie. De plastisch chirurgen van alle Antwerpse borstklinieken doen mee aan dit initiatief.