Borstreconstructie: wanneer kan dat plaatsvinden?

Onmiddellijke of primaire borstreconstructie

De borstreconstructie kan vaak al tijdens dezelfde operatie als de borstamputatie uitgevoerd worden. Men spreekt dan van een 'onmiddellijke' of ‘primaire’ borstreconstructie. Voordeel van een onmiddellijke borstreconstructie is dat u niet geconfronteerd wordt met een platte borstkas. Bij de borstamputatie kunnen we meer huid sparen, zodat een mooiere borstreconstructie mogelijk is. Of u voor een primaire borstreconstructie in aanmerking komt, hangt voornamelijk af van de grootte, locatie en stadium van de borstkanker. Indien u als nabehandeling bestraling krijgt, wordt meestal de voorkeur gegeven aan een eigenweefsel borstreconstructie. Nadeel van een primaire borstreconstructie is dat de patiënte de ongemakken van de borstreconstructie moet dragen op een moment dat de schok van de diagnose van borstkanker nog niet helemaal verwerkt is. De behandeling van de borstkanker heeft natuurlijk altijd voorrang op een borstreconstructie.

Laattijdige of secundaire borstreconstructie

Borstreconstructie is ook mogelijk als u reeds vroeger een borstamputatie onderging. Men spreekt dan van een ‘laattijdige’ of ‘secundaire’ borstreconstructie. U moet minimum 6 maanden na de borstamputatie of bestraling wachten en overleggen met uw oncoloog. Voor vrouwen met een borstamputatie zonder borstreconstructie, biedt een externe prothese een goed alternatief. Een externe prothese is een zakje in siliconen dat op de borstkas wordt gekleefd of in de bh wordt geschoven om het verschil tussen beide zijden van de borstkas te camoufleren.Borstreconstructie voor en na

Borstreconstructie voor en na

Ben je benieuwd naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • Indien je ongerust bent over de wonde
  • Indien je onwel wordt of koorts heeft
  • Indien de pijn sterk toeneemt
  • Indien de zwelling sterk toeneemt
  • Indien er duidelijke kleur- of temperatuursveranderingen optreden in de borst

Recent nieuws

 

10 02 2020

NABORAM infoavond over borstreconstructie

NABORAM is een zelfhulpgroep voor patiënten met borstkanker. Het is reeds de vierde keer dat dr. Colpaert een voordracht zal geven over alle mogelijkheden van borstreconstructie, de voor- en nadelen, nieuwe technieken, kostprijs, herstel,… Met ruimte om zelf vragen te stellen.

 

09 11 2016

DIEP-flappen beter terugbetaald. AZ Monica neemt deel aan de nieuw conventie.

In juli 2016 was er witte rook dat borstreconstructies met DIEP-flappen beter zouden terugbetaald worden. Er waren evenwel nog veel onduidelijkheden, waardoor geen enkel ziekenhuis de nieuwe werkwijze wou toepassen. 

 

08 03 2016

Informatiedag rond erfelijke borstkanker

Op 23 april vindt reeds voor de derde maal het BRCA congres plaats. Ditmaal is de locatie in Limburg (campus Diepenbeek gebouw D). Dr. Colpaert is opnieuw uitgenodigd om ...