Liposuctie om artrose van de knieën te behandelen?

Prof. dr. P. Verdonck, orthopedist in AZ Monica, is een pionier in de behandeling van artrose van de knieën. Tot op heden werd artrose vooral behandeld door de symptomen te verlichten. Aan de slijtage van het kraakbeen werd niets gedaan. 

Door het inspuiten van stamcellen in het kniegewricht kan het ontstekingsproces van knieartrose geremd worden. Tevens kunnen stamcellen zich omvormen tot kraakbeencellen en zo bijdragen tot herstel van het kraakbeen.

Recent heeft men ontdekt dat er zich veel stamcellen bevinden in vetweefsel.  Daardoor is liposuctie een eenvoudige manier om stamcellen te bekomen. Omwille van zijn expertise in liposuctie voert dr. Colpaert de liposucties uit voor prof. dr. Verdonck. Het vet wordt gefilterd, zodat enkel de stamcellen en andere nuttige cellen worden weerhouden. De procedure gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 45 minuten.  Per knie worden 6 tot 8 cc stamcelsuspensie geïnjecteerd. Omdat het over een nieuwe techniek gaat, worden de resultaten in studieverband verzameld en zijn alle lange termijneffecten nog niet gekend.