Borstkanker in de kijker dankzij Angelina Jolie

De actrice Angelina Jolie heeft via een persmededeling bekend gemaakt dat zij draagster is van het BRCA1-gen. Hierdoor heeft zij meer dan 80% kans op borstkanker. Zij liet haar borsten preventief verwijderen. Haar relaas in de New York Times vindt u hier.

Slechts een kleine groep patiënten die borstkanker krijgen, heeft hiervoor een erfelijke aanleg. Zij zijn draagster van een genmutatie, die hun risico op borstkanker en eierstokkanker sterk verhoogt. Bovendien hebben ook andere mensen uit hun familie dit gen, en kunnen ze het doorgeven aan hun kinderen. Zij krijgen vaker borstkanker op jonge leeftijd.  Een geneticus kan op basis van een stamboom en een bloedname bepalen of iemand een dergelijke genmutatie heeft, zoals BRCA1 of BRCA2. Indien men dit ontdekt, kan men de ziekte voor zijn.

Dokter Colpaert en het team van de AZ Monica borstkliniek zijn gespecialiseerd in de preventieve behandeling van erfelijke borstkanker met huidsparende borstamputatie en gelijktijdige borstreconstructie

Ook dichter bij huis hebben we moedige families die willen getuigen over deze erfelijke belasting.  Hieronder vindt u het verhaal van de familie Stevens. Door hun verhaal naar buiten te brengen, helpen zij mensen die nu voor dezelfde moeilijke keuzes staan.

Het verhaal van de familie Stevens