Lipofilling als een alternatief voor borstreconstructie

Recent kregen wij veel  vragen van patiënten over borstreconstructie met lipofilling. Dit naar aanleiding van een reportage van Prof. Stillaert op Telefacts. Hierbij werd getoond hoe met een ballonetje (expander) en vetinjecties een borstreconstructie kon worden verricht. De reportage heeft blijkbaar heel wat vragen onbeantwoord gelaten.  Daarom deze toelichting.   

Wat is onze ervaring?

Ik voer lipofilling uit sedert 2006. De technieken van lipofilling zijn over de jaren sterk verbeterd. Hierdoor groeide de overtuiging dat lipofilling zou volstaan om een volledige borst mee te reconstrueren. Vandaag zijn experten van over de hele wereld het erover eens dat dat nog niet voor morgen is. 

Waarom?

De overlevingskans van vet is onvoldoende om te komen tot grote volumes. Het maximum dat we kunnen injecteren in een borst varieert van 250 cc tot 300 cc vet. De helft van dat vet zal overleven, wat betekent dat het maximaal verkregen resultaat 150 cc zal bedragen. Dit komt nauwelijks overeen met 1 cupmaat verschil.

Daarom wordt lipofilling in de borsten nu alleen nog gebruikt voor de volgende drie situaties :

  1. Borstvergroting: indien de patiënte slechts een lichte vergroting wenst.
  2. Borstreconstructie: om de vorm van de borst te verbeteren of het volume lichtjes te vergroten.
  3. Na borstsparende chirurgie voor borstkanker : om een holte op te vullen.

Wat zijn de voordelen van lipofilling?

Lipofilling is eenvoudig en veroorzaakt geen bijkomende littekens.   Het herstel na lipofilling is minder lang dan na andere technieken.   Wat vooral belangrijk is, is dat we complicaties vermijden die gepaard gaan met het gebruik van borstimplantaten, zoals kapselvorming.

Hoeveel beurten lipofilling moeten we voorzien om een volledige borst te reconstrueren ?

Bij een vrouw met een borstamputatie kan geprobeerd worden om met lipofilling terug een borst te verkrijgen. Het aantal beurten hangt af van de hoeveelheid vet die geïnjecteerd moet worden. Vier tot zes beurten over zes tot twaalf maanden zijn de regel. Elke sessie wordt uitgevoerd onder verdoving met een verblijf in het ziekenhuis. De definitieve resultaten worden pas twee tot drie jaar later echt zichtbaar en zijn maximaal een A of B cup.    

Wat zijn de nadelen?

Er zijn vaak zes sessies nodig zodat men erg gemotiveerd moet zijn voor deze techniek.
Lipofilling wordt als enige techniek niet terugbetaald door het RIZIV en is daardoor duurder dan eender welke andere techniek.
Deze techniek is slechts mogelijk bij een kleine groep patiënten.  Enkel patiënten met veel overtollig vet en kleine borsten ( A – B cup) komen in aanmerking.

Samengevat

In een geval van een borstreconstructie blijft een huidflap momenteel de beste keuze. Lipofilling kan wel dienen voor borstvergroting en om de vorm van een gereconstrueerde borst te verbeteren.