Verwarring over Polyurethaan borstprothesen

In de nasleep van het PIP schandaal wordt er vaak ten onrechte de link gelegd met Polyurethaan prothesen. Dit zijn siliconenprothesen met een mousse laagje.

Deze implantaten van de merken Polytech of Silimed hebben als voordeel dat zij minder kapselvorming geven. Zij hebben niets te maken met PIP-prothesen.

Deze borstprothesen hebben evenwel enkele nadelen:

  1. Zij hebben geen goedkeuring van de FDA (Food and Drug Administration) in de Verenigde Staten. Dit betekent dat zij niet de strenge klinische studies hebben doorlopen die de veiligheid hebben aangetoond van de Allergan en Mentor borstprothesen.  
  2. In het verleden bleek er bekommernis te bestaan over kankerverwekkende eigenschappen van Poly-urethaan. De recentste studies weerleggen dit. Toch zorgt deze reputatie ervoor dat deze implantaten in meerdere landen nog niet zijn toegestaan.  
  3. Polyurethaan borstprothesen zijn duurder dan andere  siliconenimplantaten. Hierdoor is hun gebruik beperkt en bestaan er minder lange termijn gegevens over.

Om deze redenen raden wij aan deze borstprothesen enkel te gebruiken bij patiënten die lijden aan hardnekkige kapselvorming. En dit enkel na uitvoerige afweging van voor- en nadelen samen met de patiënte.