Liposuctie: de voor-en nadelen

Liposuctie: de voordelen

Liposuctie kan bij de meeste mensen worden uitgevoerd onder lokale anesthesie. De ingreep is zo veiliger en het herstel is sneller. Mede door het gebruik van heel fijne afzuigbuisjes (canules) zullen er minder bloeduitstortingen zijn en zal de pijn beperkt zijn. De meeste patiënten kunnen daags na de liposuctie hun beroepsactiviteiten hervatten. Doordat u tijdens de ganse procedure wakker bent en geen pijn voelt, kan u geregeld van positie veranderen.  Het is zelf mogelijk om recht te staan.  Hierdoor kunnen we een mooier resultaat bekomen dan bij algemene anesthesie. Een verblijf in het ziekenhuis is bovendien niet noodzakelijk.

Liposuctie: de nadelen

Een liposuctie is meestal onder lokale anesthesie en dus moet men eerst enkele prikjes kunnen verdragen. Patiënten die angstig zijn voor de prikjes kiezen best voor een algemene anesthesie. Liposculptuur behoort tot de veiligste esthetische ingrepen. Er zijn ook aan deze ingreep risico's verbonden zoals een nabloeding, een infectie, problemen met de littekentjes, huidonregelmatigheden, reacties op de lokale anesthesie, een asymmetrisch resultaat of een overcorrectie. Elke operatie verhoogt de kans op het ontwikkelen van een bloedklonter in de aders van de benen. Hiervoor is het belangrijk dat u onmiddellijk na de ingreep voldoende beweegt.

Is liposculptuur dan niet gevaarlijk zoals men soms in het nieuws hoort?

Ook al worden er bij liposculptuur geen grote insneden gemaakt, toch is dit een operatie. Dat betekent dat enkel een arts met een opleiding in chirurgische ingrepen de nodige bekwaamheid heeft om de ingreep uit te voeren. Bij de verhalen die in het nieuws kwamen, ging het vaak om niet-chirurgen die een te hoge dosis medicatie toedienden of een te grote hoeveelheid vet verwijderden. Uit veiligheidsoverweging worden dan ook steeds dosissen medicatie gebruikt, die ruim binnen de veilige marges blijven. Indien er te veel vet dient te worden weggezogen, zal gekozen worden om dit in twee sessies uit te voeren. 



Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • makkelijk neusbloedingen, tandvleesbloedingen of onderhuidse bloeduitstortingen oploopt
  • bloedverdunners neemt
  • een hoge bloeddruk heeft

Recent nieuws

 

22 01 2024

Dienst Plastische Heelkunde verwelkomt dr. Dries Opsomer.

Op 1 januari 2024 start dr. Dries Opsomer als plastisch chirurg in de AZ Monica Ziekenhuizen. Tevens zal hij ook consultaties en kleine ingrepen uitvoeren op de privépraktijk van dr. Colpaert.

 

24 10 2023

Video over borstreconstructie met weefsel van de dij, de bil of de taille.

Dr Colpaert besprak op de Antwerp Braday de alternatieven voor borstreconstructie via de DIEP-flap procedure met het gebruik van weefsel van dij, bil en taille. 

 

10 10 2023

Breast Reconstruction Awareness day op 18 oktober 2023.

Voor wie extra informatie wenst over alle mogelijkheden van borstreconstructie, raden wij de gratis webinar naar aanleiding van BRA day aan.