Borstreconstructie met een borstimplantaat

Dit is de eenvoudigste manier van borstreconstructie. Het klierweefsel dat verwijderd werd tijdens de borstamputatie, wordt vervangen door een borstimplantaat van kunststof. Meestal wordt hiervoor een borstimplantaat met siliconen omhulsel gebruikt.

De vulling bestaat uit een siliconengel of zout water. Het materiaal waaruit de borstimplantaten gemaakt zijn (siliconen), is inert en wordt door het lichaam goed verdragen. Het is aangetoond dat siliconen veilig zijn voor de gezondheid. Vaak is het enkel mogelijk om deze techniek toe te passen wanneer de reconstructie wordt uitgevoerd tijdens dezelfde operatiesessie als de borstamputatie, omdat er dan voldoende huid kan gespaard worden om het borstimplantaat te bedekken. Een tweede voorwaarde is, dat de kwaliteit van de huid goed is en een derde voorwaarde is dat er na de operatie geen bestraling noodzakelijk is. Meestal wordt de bovenzijde van het borstimplantaat onder de grote borstspier geschoven. Het voordeel van deze methode is voornamelijk de korte ingreep, zonder bijkomende littekens. Het nadeel schuilt in het feit dat er zelden een goede symmetrie kan bekomen worden met de andere borst. Daarnaast voelt het borstimplantaat koud aan en is het vaak voelbaar doorheen de huid. Specifieke problemen die kunnen optreden met borstimplantaten, zijn een ruptuur van het borstimplantaat en kapselvorming rond het borstimplantaat. Een ruptuur betekent dat het borstimplantaat barst. Dit is meestal het gevolg van slijtage. Kapselvorming is een overmatige littekenreactie die rond het borstimplantaat optreedt, waardoor de borst hard, pijnlijk en vervormd wordt.



Borstreconstructie voor en na

Borstreconstructie voor en na

Ben je benieuwd naar wat Dr. Colpaert realiseerde?
Neem dan een kijkje in het fotoalbum.



Wanneer moet ik mijn arts contacteren?

Je behandeling duurt tot er een volledig herstel is. Dr Colpaert loodst je graag met volle vertrouwen doorheen een comfortabele genezing. Je bent dus altijd welkom.

Wanneer moet je je arts zeker contacteren?

  • Indien je ongerust bent over de wonde
  • Indien je onwel wordt of koorts heeft
  • Indien de pijn sterk toeneemt
  • Indien de zwelling sterk toeneemt
  • Indien er duidelijke kleur- of temperatuursveranderingen optreden in de borst

Recent nieuws

 

22 01 2024

Dienst Plastische Heelkunde verwelkomt dr. Dries Opsomer.

Op 1 januari 2024 start dr. Dries Opsomer als plastisch chirurg in de AZ Monica Ziekenhuizen. Tevens zal hij ook consultaties en kleine ingrepen uitvoeren op de privépraktijk van dr. Colpaert.

 

24 10 2023

Video over borstreconstructie met weefsel van de dij, de bil of de taille.

Dr Colpaert besprak op de Antwerp Braday de alternatieven voor borstreconstructie via de DIEP-flap procedure met het gebruik van weefsel van dij, bil en taille. 

 

10 10 2023

Breast Reconstruction Awareness day op 18 oktober 2023.

Voor wie extra informatie wenst over alle mogelijkheden van borstreconstructie, raden wij de gratis webinar naar aanleiding van BRA day aan.